ALBÀNIA, ENTRE ORIENT I OCCIDENT

Del 05 al 12 de juny 2018

LA PERLA DESCONEGUDA DELS BALCANS
L’última gran sorpresa d’Europa
Història i tradició en paisatges de postal
Patrimoni de la Humanitat

TIRANA

GEGHARD

BERAT

ARDENICA

APOLÒNIA

VLORA

BUTRINTI

SARANDE

ULL BLAU

GJIROKASTER

PERMET

KORCA

KRUJA

SHKODER

Amb impressionants paisatges de muntanya, una capital pròspera i multicolor i platges que rivalitzen amb les del Mediterrani, Albània s’ha convertit en la sorpresa dels Balcans. Són tan abundants les belleses naturals d’Albània que cal preguntar-se per què ha trigat tants anys en florèixer com a destinació turística després de l’enfonsament del comunisme l’any 1991. El país ofereix singulars atractius, en gran mesura gràcies al seu aïllament, així com jaciments arqueològics oblidats, pobles on el temps sembla haver-se aturat i un genuí estil de vida rural que s’ha mantingut fins avui. L’animada i pintoresca Tirana és el cor palpitant d’Albània, el lloc on les esperances i somnis d’aquesta petita nació es fusionen amb el vibrant remolí de trànsit, consumisme i diversió.

Miquel Miró

CEO Kulturalia

BARCELONA – TIRANA – BERAT, VISITA DE LA CIUTAT (UNESCO)

Presentació a l’Aeroport de Barcelona a l’hora indicada. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a Tirana. Arribada a l’Aeroport de Tirana i sortida amb autocar cap a Berat, on tindrà lloc el dinar. A la tarda, visitarem aquesta ciutat, tot començant pels barris històrics, la ciutadella i el museu iconogràfic situat a l’interior de la Catedral ortodoxa de la Dormició de la Verge. Berat és coneguda també com “la ciutat de les mil finestres” a causa de les grans cases amb nombroses finestres que predominen al casc antic de la ciutat. Gràcies a la seva arquitectura històrica i la seva bellesa particular, la ciutat fou declarada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La ciutat té diverses mesquites molt boniques del segle XVIII i moltes esglésies ortodoxes bizantines i post-bizantines. Algunes d’elles tenen frescos pintats per l’iconògraf i pintor més famós del segle XVI, Onufri. Acabada la visita, trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

BERAT – MONESTIR D’ARDENICA – APOLÒNIA – VLORA

Esmorzar a l’hotel. Sortida al matí cap al Monestir d’Ardenica, l’únic monestir ortodox d’Albània on encara hi viuen monjos. Visitarem aquest conjunt monacal, amb la seva església dedicada al Naixement de la Verge i amb un interior cobert de frescos del segle XVIII. Tot seguit, continuarem el nostre recorregut cap al Parc Arqueològic d’Apolònia per a visitar l’antiga ciutat d’Apolònia, situada a la regió històrica d’Iliria i fundada a l’inici del segle VII a.C. per les colònies gregues que venien de les ciutats de Corint i Corcyra (Corfú), la qual es convertí en un imperi del comerç entre grecs i iliris, assolint la major prosperitat en l’època hel·lenística i en la romana. Els monuments descoberts del parc arqueològic són: la muralla fortificada de la ciutat, el Prutaneon, el Bouleterion, dos Stoas, el gran i el petit, el Teatre, el Nympheum i molts més. El Museu de l’Apolònia es troba dins del Monestir del segle XIV, on es visita també l’església de la Verge Maria. Al migdia, dinar en un restaurant de la zona. A la tarda, sortida cap a la ciutat de la independència del país, Vlora. Farem una breu parada per a veure la plaça de la Independència i la Mesquita de Muradie. Trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

VLORA – BUTRINTI – SARANDE 

Esmorzar a l’hotel. Sortida al matí per a continuar la nostra ruta per la Ribera Albanesa cap a la ciutat de Saranda, tot efectuant diverses parades durant el trajecte. Començarem pel Parc Nacional de Llogara, situat entre el mar Adriàtic i el Jònic, que comença als 470 metres sobre el nivell del mar i que puja fins al cim més alt de 2.018 metres. A prop del cim del Congost de Llogara els visitants poden observar els característics arbres d’aquest parc, famosos per la forma de les seves fulles i branques, resultat dels corrents d’aire que hi ha a la zona. El clima del parc és sumament valuós a causa d’una combinació d’aire fresc de la muntanya i del vent del mar. És considerat com una de les atraccions turístiques naturals més importants d’Albània i ofereix possibilitats d’ecoturisme, esports aeronàutics, senderisme i picnics. La següent parada serà a la badia de Porto Palermo, situada  en una petita península del mar Jònic, on tindrà lloc la visita del Castell de Porto Palermo, construït per Ali Pacha d’Ioànnina a inicis del segle XIX sobre un monestir ja existent a la zona i un castell més antic, segons les descripcions del viatger britànic Lear, i que es conserva en excel·lents condicions. A prop de l’istme es troba l’església de Sant Nicolàs, que conecta amb diverses llegendes i històries sobre la construcció del castell. Dinar en ruta. A la tarda, arribada a Butrinti, parc nacional que consisteix en una zona arqueològica molt ben conservada, una natura no contaminada, on predominen els arbres de llorer, i que conecta amb el mar Jònic a través d’un canal natural. Les excavacions i els estudis han comprovat que durant el segle VII i VI a.C. Butrini era un centre pre-urbà i que al segle V a.C. ja hauria pres la forma completa d’una ciutat antiga però la importància principal del jaciment és que durant el període romà la ciutat fou proclamada colònia romana i utilitzada per l’aristocràcia romana com a destinació de vacances. Cal destacar el complex del santuari d’Asclepis o Esculapi que compon la part més bonica de la ciutat. Acabada la visita, continuació del trajecte fins a Saranda, una de les ciutats turístiques més atractives, ubicada en una bonica badia entre les muntanyes i el mar Jònic, just davant de l’illa grega de Corfú. El nom “Saranda” ve d’un monestir paleo-cristià dedicat a Agioi Saranta (“els Quaranta Sants”) tot i que a l’antiguitat, Saranda era coneguda com “Onchesmus”. Trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

SARANDE – L’ULL BLAU – LABOVA DE LA CREU – GJIROKASTER (UNESCO)

Esmorzar a l’hotel. Avui continuarem la nostra ruta tot seguint el riu Bistrica fins arribar al Manantial de l’Ull Blau,un dels “Monuments de la Naturalesa” d’Albània, a tocar de Mesopotàmia. Es tracta d’un manantial profund que forma una piscina circular amb aigües de color blau marí, fet que li donà el particular nom d’”Ull Blau”, i que està envoltat de grans arbres que formen frondosos boscos i que completen el paisatge idíl·lic del lloc. El manantial alimenta d’aigua el riu Bistrica, que, a la vegada, desemboca a la Badia de Saranda. Després sortirem cap a l’Església de Labova de la Creu, dedicada a la Verge Maria, per a visitar un dels monuments més interessants de l’Albània septentrional. L’església de Labova de la Creu és una de les més antigues d’Albània i es creu que va rebre una relíquia sagrada que era un fragment de la veritable creu. L’edifici presenta l’arquitectura típica bizantina amb una cúpula central alta amb naus i absis que formen la creu i amb nou nivells diferents als frescos de les parets interiors. La següent parada serà a la ciutat de Gjirokastra, on tindrà lloc el dinar en un restaurant local de gastronomia tradicional. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, la ciutat de Gjirokastra és coneguda com “la ciutat de pedra” i conté centenars de cases d’estil otomà amb sostres de pedra, balcons de fusta i parets de pedra blanca. Dominada per la ciutadella que s’aixeca sobre el turó principal, Gjirokastra és una ciutat màgica amb un passat impressionant. Des dels feudals medievals, passant pels “patges” otomans, fins a les colònies italianes, la ciutat ha conegut diversos governadors i ha inspirat a poetes, escriptors i artistes. Tot passejant pels seus carrers empedrats, farem un viatge al passat i coneixerem la ciutadella del segle XIII que ens revelarà els contes d’aventures dels governadors medievals que es barregen amb les mostres de crueltat comunista. En acabat, trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

GJIROKASTER – PERMET – KORCA

Esmorzar a l’hotel. Sortida al matí cap a la vall del riu Vjosa fins arribar a la petita ciutat de Permet, coneguda com “la ciutat de les roses”, ja que aquestes flors acostumen a decorar els balcons, patis i parcs de la ciutat, i famosa també per ser un dels pocs pobles que no ha canviat gaire després de la caiguda de la dictadura comunista. Gaudirem d’un passeig pel centre de la ciutat, veient els seus edificis comunistes, la mesquita post-comunista i el riu Vjosa. Acabada la visita, continuació del trajecte cap a Korca, tot gaudint d’espectaculars vistes de la vall del riu Vjosa, amb les seves muntanyes, rius i rierols, cascades, ramats d’ovelles, àguiles, camps amb cavalls i burros, entre d’altres. Dinar en ruta. A la tarda, arribada a Korca i visita de la ciutat, coneguda com el centre de la cultura i l’art. Korca fou fundada als inicis de l’edat mitjana, de la qual encara conserva un mercat molt important, des d’on antigament les caravanes albaneses començaven el seu viatge cap a Grècia, Turquia i Rússia, però no fou fins a la segona meitat del segle XIX quan la ciutat es va convertir en un dels centres econòmics de comerç més importants i en un destacat centre cultural, fet que ha perdurat fins a l’actualitat, convertint-se en el centre cultural i econòmic més gran del sud-est del país. La ciutat va florèixer sobretot durant el període entre les dues guerres mundials, quan es van construir la majoria d’institucions culturals, mansions i avingudes, i actualment presenta una barreja arquitectònica de tradició oriental i tradició occidental francesa als seus edificis i construccions. Cal destacar la Catedral de Sant Jordi i el Museu de les Icones, així com el Museu Nacional d’Art Medieval, amb alguns dels millors treballs d’iconografia a Europa i més enllà. Acabada la visita, trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

KORCA – TIRANA 

Esmorzar a l’hotel. Avui sortirem cap a la capital del país, Tirana, on farem una visita panoràmica per la ciutat més gran d’Albània, que ofereix una llarga varietat d’activitats, museus i monuments per a explorar. A la plaça principal de la ciutat, la Plaça Scanderbeg, i al llarg de l’avinguda principal anomenada “Els Màrtirs de la Nació”, es troben la majoria dels museus i monuments de Tirana, com el Museu Nacional d’Història, amb un gran mosaic a la seva façana anomenat “Albània”, l’estàtua de l’heroi nacional Scanderbeg, la Mesquita d’Et’hem Beu, amb uns frescos únics, el Palau de la Cultura, que inclou el Teatre de l’Òpera i Ballet i la Biblioteca Nacional, així com diferents edificis governamentals a la part septentrional de la plaça. També cal destacar la Catedral catòlica de Sant Pau i la Catedral ortodoxa de la Ressurrecció. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, gaudirem de temps lliure per a seguir coneixent aquesta ciutat o per a activitats personals. Trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

TIRANA – KRUJA – SHKODER – TIRANA 

Esmorzar a l’hotel. Avui viatjarem cap a la ciutat de Kruja per a visitar la seva fortalesa i el seu basar típic otomà. Després d’haver sobreviscut per milers d’anys, va estar a punt de desaparèixer durant els inicis del segle XX però, reviscuda en els últims 50 anys, Kruja és una atracció turística amb una vista espectacular des de la muntanya. El més important d’aquesta ciutat són la fortalesa amb la seva ciutadella i el basar tradicional. El Museu de Scanderbeg, heroi de la ciutat que va lluitar durant 25 anys contra la invasió otomana al segle XV, i el Museu Etnogràfic són les atraccions més famoses de la ciutadella. Pel que fa al basar, és el típic mercat oriental que ofereix tot tipus d’antiguitats i artesanies fetes per la gent local de la regió. Al migdia, trasllat al poble de Mrizi i Zanave, on tindrà lloc el dinar en un restaurant local a l’estil tradicional de l’Albània rural. A la tarda continuarem el trajecte fins a la ciutat de Shkodra, ubicada a la vora d’un magnífic llac, al límit sud-oest dels Alps d’Albània, que representa un clar exemple de ciutat híbrida, meitat catòlica i meitat musulmana, amb una població de cultura oriental i amb uns llaços molt forts amb Itàlia. Amb 2.400 anys d’història, Shkodra fou la ciutat més gran i floreixent del país i és considerada el bressol de la cultura del nord d’Albània. Farem un passeig per la zona peatonal de la ciutat i visitarem les ruïnes de la Fortalesa de Rozafa, trobades sobre un turó entre dos rius (Drini i Buna) i que representen la millor mostra de la voluntat que ha tingut la ciutat per a sobreviure al temps i als invasors. Finalitzarem el recorregut tot visitant la Fàbrica de les Màscares. En acabat, tornada a Tirana i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.

TIRANA – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí continuarem les visites per la ciutat de Tirana, amb el Museu Nacional d’Història, el barri bohemi del Bloc, on antigament vivien els privilegiats comunistes, la plaça de Mare Teresa amb les Universitats i la Seu Mundial dels Bektasi, entre d’altres. Al migdia, dinar de comiat en un restaurant local. A la tarda, a una hora indicada, trasllat a l’Aeroport de Tirana. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a Barcelona. Arribada a l’Aeroport del Prat. Final del viatge i dels serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta excepcional ruta per la desconeguda Albània.

Més informació

13 + 6 =