BOLONYA I L’EMILIA-ROMAGNA

Del 09 al 13 d’abril 2018

PATRIMONI DE LA HUMANITAT
Ciutats d’Història i Art de l’Emilia-Romagna
Bolonya, Ràvena, Ferrara, Parma i Mòdena
Descobrint la Itàlia inèdita

BOLOÑA

GEGHARD

FERRARA

RÀVENA

PARMA

MÒDENA

La regió de l’Emilia-Romagna, a la vall que dibuixa el riu Po al nord d’Itàlia, és un autèntic diamant en brut. Us convidem a conèixer 5 de les principals ciutats: Bolonya, Ràvena, Ferrara, Parma i Mòdena. A la capital de la regió descobrirem les grans joies artístiques que s’amaguen als palaus i esglésies d’una ciutat amable i tranquil·la. Ens meravellarem davant dels impressionants mosaics que es conserven als antics edificis bizantins de Ravenna. I retornarem a l’època prodigiosa del Renaixement passejant pels carrers i palaus de Ferrara, una petita joia filla del mecenatge dels Este, una de les grans famílies nobiliàries d’Itàlia. També coneixerem les desconegudes Parma i Mòdena, ciutats amb un important passat que ens han deixat un extraordinari llegat monumental. Veniu a descobrir la Itàlia més inèdita…!

Miquel Miró

CEO Kulturalia

BARCELONA – BOLONYA

Trasllat a l’Aeroport de Barcelona amb autocar. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a Bolonya. Arribada a l’Aeroport de Bolonya i sortida amb autocar per a fer una visita panoràmica de la ciutat bolonyesa, capital de la regió d’Emilia Romagna, situada entre els rius Reno i Sàvena, amb l’estampa dels Apenins mirant cap al sud. En diuen la “ciutat roja” pel color de les seves teulades, també coneguda com “Bologna la docta” per la seva universitat, la més antiga del món, fundada el 1088. Pels amants de l’art culinari, es diu de Bolonya que és la capital gastronòmica d’Itàlia. Trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.

BOLONYA MONUMENTAL (UNESCO) I FERRARA (UNESCO)

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí el dedicarem a Bolonya per a visitar el seu centre històric, amb un conjunt monumental espectacular, inscrit en la llista de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Descobrirem la seva història tot passejant pels seus carrers i places, on ressalta la famosa Piazza Maggiore, flanquejada per nombrosos palaus i monuments com la famosa Font de Neptú del cèlebre artista Giambologna, les poderoses torres medievals dels Asinelli (97 metres) i Garisenda (48 metres), el Palau del Podestà del segle XIII (ajuntament) i el Palau dels Notaris. Tot continuant el nostre recorregut visitarem la Catedral de San Petronio, de grans dimensions erigida a finals del segle XIV per l’arquitecte Antonio di Vicenzo i amb el pòrtic central decorat per Jacopo della Quercia el 1425. Durant la visita podrem observar nombrosos palaus medievals i renaixentistes, entre els quals hi destaquen el Palazzo d’Accursio, l’Archiginnasio, el Collegio di Spagna, el Palazzo Re Enzo, entre d’altres. Cal fer especial menció a l’omnipresència dels pòrtics medievals, amb més de 37 Km al llarg del casc antic, coronats pel pòrtic de San Luca, el més llarg del món amb 3.500 metres de longitud i 666 arcades des de la Porta de Saragossa fins a l’església de San Luca. Finalment, visitarem el magnífic Palazzo Archiginnasio, antiga seu de la universitat de Bolonya, erigit durant el segle XV sota les ordres del Papa Pius IV, que conté obres d’art d’incalculable valor, destacant especialment el teatre anatòmic, la biblioteca comunal i un enorme complexe heràldic amb 7.000 escuts d’armes dels estudiants. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, sortida cap al nord tot seguint la Vall del Po fins arribar a la ciutat de Ferrara, que ofereix un generós centre històric, amb una estructura urbanística que es remunta al segle XIV, quan fou governada per la família Este, els veritables senyors feudals i mecenes locals. Aquesta ciutat ha estat inscrita com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1995. Descobrirem el seu bonic patrimoni, encerclat per les seves muralles medievals i presidit pel Castell Estense, veritable joia arquitectònica de l’arquitectura militar medieval. Tot passejant, visitarem la Catedral de San Giorgio, construïda durant el segle XII, i que combina harmoniosament diferents estils entre el romànic i el barroc. També cal mencionar la meravellosa arquitectura civil, que ofereix elegantíssims palaus medievals i renaixentistes, com el Palazzo dei Diamanti, el Palazzo de la Raggione o el famós Palazzo Schifanoia, aquest últim erigit el 1385 sota les odres d’Albert V d’Este. Breu temps lliure i tornada al nostre hotel. Sopar i allotjament.

BOLONYA, VISITEM RÀVENA (UNESCO)

Esmorzar a l’hotel. Avui sortirem cap a l’est de Bolonya en direcció al Mar Adriàtic, on s’albira la meravellosa ciutat de Ràvena, una de les ciutats més boniques del nord d’Itàlia. El nucli urbà presenta un centre històric impressionant, inscrit a la llista de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, amb un entramat de carrers peatonals esquitxat de palaus importants i sobretot esglésies paleocristianes, ressaltant especialment les d’època bizantina. Visitarem la Piazza del Popolo, la més important i centre neuràlgic local, on s’hi troben els famosos palaus medievals i la tomba del poeta Dante Aligheri. Visitarem alguna de les seves basíliques, com la de San Vitale i San Apollinaie Nuovo, aquesta última construïda durant el segle VI pel rei ostrogod Teodoric el Gran com a temple de culte arrià, esdevingut catòlic a finals del segle VI, on podrem admirar els seus fabulosos mosaics amb diverses escenes de la vida de Jesús. Seguirem la visita amb el Mausoleu de Gal·la Placídia, cèlebre enterrament monumental de la germana de l’emperador bizantí Honori, construït durant el segle V en forma de creu llatina. El petit edifici conté un conjunt de mosaics molt interessants i de gran nivell artístic, realitzats per artistes d’origen turc, que marquen la transició entre l’art paleocristìà i l’art bizantí. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, visitarem la Basílica de San Apollinare in Classe, situada a les afores de Ràvena, construïda durant el segle VI, dedicada al primer bisbe de Ràvena Apollinare, també amb fesonomia binzantina, amb un àbsis decorat amb un preciós mosaic. Tornada a Bolonya i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.

BOLONYA, VISITEM PARMA I MÒDENA (UNESCO)

Esmorzar a l’hotel. Sortida al matí cap a la ciutat de Parma, on natura, història i art es fusionen i on celebritats com Antelami, Correggio, Parmigianino, Verdi i Toscanini han deixat l’empremta de la seva presència en una ciutat que es pot considerar una petita joia de gràcia i refinament. Farem un passeig pel seu nucli històric, que es desenvolupa al voltant del que es pot considerar el centre religiós de la ciutat, compost per la Catedral, el Baptisteri i el Palau Episcopal. Visitarem la Catedral, perfecte exemple del romànic padà, amb un campanar del segle XIII i amb cèlebres obres al seu interior com la cúpula decorada amb frescos de Correggio, per a continuar tot seguit amb el Baptisteri, edifici octogonal construït amb blocs de marbre, que juntament amb el Palau Episcopal del segle XI formen un suggerent racó medieval. També cal destacar l’Església de Sant Joan Evangelista, amb els frescos de Parmigianino a les capelles i la cúpula de frescos de Correggio, així com l’Església de Madonna della Steccata i  la Cambra de Sant Pau al Monestir de les Benedictines on es poden admirar altres obres d’aquests dos artistes. Al migdia, dinar en un restaurant de la zona. A la tarda, tindrà lloc la visita de Mòdena, ciutat amb un important passat, que va créixer al llarg de la Via Emilia i que sembla ser d’origen etrusc amb posteriors assentaments celtes i romans. La ciutat, que fou capital del Ducat dels Este per un llarg període, va patir una profunda transformació urbanística i arquitectònica. Al seu interior alberga petits tresors d’art, com la Catedral romànica, tota de marbre blanc ubicada al cor de la ciutat, a la Plaça Gran, que fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, juntament amb la plaça i la Ghirlandina. Farem un passeig pels carrers de Mòdena, que s’entrellacen com a conseqüència de la construcció de palaus i carrers que seguien el recorregut de canals que temps enrere travessaven la ciutat. És el cas d’un dels carrers més característics de la Via Emilia, el Corso Canal Grande, amb la seva edificació residencial. A destacar també el Palau Municipal, conjunt d’edificis medievals reestructurats als segles XVII i XVIII, la Torre Cívica, el Col·legi i Església de Sant Carles, cor històric del ciutadans de Mòdena, així com el Palau dels Museus, que alberga les principals institucions culturals de la ciutat, l’Església de Sant Vicenç, el Teatre Municipal i el Palau Ducal. Acabada la visita, tornada a Bolonya i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.

BOLONYA – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí continuarem les visites a Bolonya, amb el seu bonic patrimoni religiós, on descobrirem, entre d’altres, l’església de Santa Maria della Vita, erigida durant el segle XIII per la Congregació de Battuti o Flagellati i readaptada durant el segle XVII. Aquest temple gaudeix d´una enorme bellesa, amb un interior ricament decorat, presidit pel seu impressionant altar, amb pintures de renom i un conjunt de set figures en argila conegut com el Grup de la Lamentació, obra de Nicholas Arca i d’un valor incalculable. Continuació de les visites i dinar de comiat en un restaurant local. Trasllat a l’Aeroport de Bolonya i volem de tornada a Barcelona. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta inèdita ruta per l’Emilia-Romagna.  

Més informació

11 + 7 =