EL PAÍS CÀTAR

Del 12 al 14 d’octubre 2018 (Pont del Pilar)

Amb l’escriptor Jordi Bibià, promotor dels Amics dels Càtars.

Sortida des de les Terres de Ponent: Cervera – Tàrrega – Ponts.

Puigcerdà

Foix

Toulouse

Montsegur

Mirepoix

Carcassone

Rennes le Chateau

Quan Montsegur, petit enclau pirinenc occità, va caure l’any 1244 sota el poder de les tropes reials del rei francès Lluís IX, es va començar a gestar la Llegenda del Catarisme. Al voltant de dos-cents perfectes i creients van morir a la foguera per no voler abjurar de la seva fe. Fins aquell moment, el moviment religiós càtar, malgrat la despietada guerra coneguda com La Croada Albigesa, promoguda amb anterioritat l’any 1209 per l’església romana, es va arrelar profundament al Llenguadoc o antiga Occitània. Aquest viatge és una bona mostra de la petjada que els Bons Homes han deixat en el vistós patrimoni local de viles i pobles que conserven encara un aroma de misteri en el llegat càtar…

Jaume Cluet

Director de Kulturalia

TERRES DE PONENT – PUIGCERDÀ – FOIX – Tolosa de Llenguadoc

Sortida des de les Terres de Ponent,des dels Punts de Recollida esmentats, en direcció a la Seu d’Urgell i Puigcerdà, des d’on agafarem el Túnel de Puymorens per endinsar-nos per terres occitanes fins arribar a la vila de Foix, capital de l’Arièja, on durem a terme la visita del Castell Comtal que s’albira imponent damunt tota la vila medieval, lloc on va néixer la mítica dama perfecta Esclarmonde, alhora que coneixerem els carrers i racons medievals d’aquesta vila on hi destaca també la seva antiga Abadia de Saint Volusien. Al migdia, servei de dinar en un acreditat restaurant de la vila. A la tarda, continuació del trajecte fins arribar a Tolosa, capital històrica del Llenguadoc, activa ciutat moderna, coneguda també com la “Ciutat Rosa”. Fou un dels focus històrics més importants del catarisme meridional amb la figura insigne del seu Comte Raimond VI, que lluità contra el temible cabdill croat Simó de Montfort. Reflex d’aquell antagonisme és l’antic Capítol Consular, màxim òrgan polític ciutadà, ubicat a la grandiosa plaça del Capitole, juntament amb els seus carrerons medievals que van a parar a l’exultant seu de la Basílica de Sant Serní, màxim exponent de l’arquitectura romànica meridional occitana, sense oblidar-nos del conjunt artístic de lesglèsia dels Jacobins i altres monuments estelars de la ciutat. Posterior arribada a l’hotel. Sopar i allotjament.

TOLOSA – MONTSEGUR – MIRALPEIX – TOLOSA

Esmorzar a l’hotel i sortida en direcció al departament de l’Arièja, en les boniques contrades del Pays d’Olmes, fins arribar al magnífic enclavament de Montsegur. Visita del museu local per admirar els vestigis històrics i arqueològics d’èpoques pre-històriques i del període medieval (catarisme i croada albigesa) i arribada al “Prat dels Cremats”, lloc històric on van morir els perfectes i llurs partidaris,  amb posterior pujada optativa al Castell Medieval (20 minuts a peu – es recomana necessàriament calçat de muntanya) per a conèixer aquesta peculiar construcció medieval, on càtars i faidits s’hi refugiaren per raó de la croada albigesa. Al migdia, anirem a fer el servei de dinar en un acreditat restaurant local. A la tarda, continuació de l’itinerari fins arribar a la veïna i històrica vila de Mirepoix (Miralpeix), que va ser un veritable enclavament de resistència per part dels nobles occitans enfront els croats francesos, on hi destaca la seva famosa Plaça porticada medieval i la magnífica antiga Catedral de Sant Maurici. Acabada la visita, tornada a Toulouse. Trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

TOLOSA – CARCASONA – RENNES LE CHATEAU – TERRES DE PONENT   

Esmorzar a lhotel i sortida per anar a visitar la “Cité” de Carcasona, autèntica meravella del Midi, el millor exemple de conjunt històric i medieval del sud de França, dignificada amb el títol de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, amb la seva magnífica ciutadella encerclada per una poderosa muralla d’època romana i medieval. Aquest fou l’últim bastió del catarisme en època dels senyors de Trencavel, vescomtes de Carcassona en temps de Simó de Montfort. Hi destaca el poderós castell comtal, d’origen feudal i que aprofitant els contraforts de les muralles es descriu com una plaça forta única en el seu gènere. Posterior continuació de l’itinerari en direcció a la històrica demarcació del Razés on s’ubica la misteriosa petita vila de Rennes-le Château, llur actual història gira al voltant de la figura enigmàtica de Mossèn Berenguer Saunière, relacionat amb la troballa d’un misteriós tresor, potser d’origen visigòtic, càtar o templer. Visita de la famosa Torre Magadala, la Casa-Museu-Betània i la singular i petita església parroquial de Maria Magadalena. Acabades les visites, dinar de comiat en un acreditat restaurant local. Acabat l’àpat, continuarem la ruta de tornada en direcció a les Terres de Ponent fins arribar als punts d’origen. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta pel País Càtar.

Més informació

1 + 7 =