LANZAROTE, L’ILLA DE FOC

Del 06 al 10 de novembre 2017

Penya-segats de lava i Platges idíl·liques
César Manrique, entre arquitectura i natura
Reserva de la Biosfera per la UNESCO

Lanzarote

YEREVAN

Arrecife

Teguise

Timanfaya

Jameos del Agua

Cueva de los Verdes

Guatiza

Tahiche

Lanzarote és una illa de volcans, representant d’aquella altra Canàries, menys concorreguda i més genuïna. Un territori de penya-segats de lava petrificada, grotes i platges verges, que amaga entre les seves roques de pedra basàltica i camps de tuneres, el secret de César Manrique (1919-1992), l’artista que va lluitar per preservar la identitat cultural canària i integrar el paisatge, sense embrutar-lo, en el desenvolupament urbanístic. Una illa de terres volcàniques negres i rogenques, on s’elaboren deliciosos vins de Malvasia amb D.O. i on el seu alt valor mediambiental es va guanyar el reconeixement de la UNESCO com a Reserva de la Biosfera el 1993.

Miquel Miró

CEO, Kulturalia

BARCELONA – LANZAROTE – ARRECIFE I EL MONUMENT “EL CAMPESINO”

Presentació a l’Aeroport del Prat a l’hora indicada. Facturació dels equipatges i volem cap a Lanzarote. Arribada a l’Aeroport de Lanzarote i sortida cap al centre de l’illa per a visitar el Monument “El Campesino”, conjunt arquitectònic de la Casa-Museo del Camperol i una de les obres de César Manrique més carregada de referències simbòliques. Aïllada sobre l’horitzó, destaca una monumental escultura denominada “Fecunditat”, dedicada al camperol lanzaroteny. A l’interior d’aquesta podem contemplar nombrosos objectes i eines relacionades amb la cultura insular i la seva agricultura. A l’edifici, una antiga casa canària situada als peus de l’escultura de Manrique, s’hi troba un restaurant semblant a un gran volcà. Acabada la visita, sortida cap a Arrecife i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.

ARRECIFE I TEGUISE, LES DUES CAPITALS

Esmorzar a l’hotel i sortida per a visitar Teguise, l’antiga capital de Lanzarote fins al 1852. La vila de Teguise, com l’acostumen a anomenar els locals, fou declarada Conjunt Arquitectònic Històric-Artístic als anys vuitanta. Passejarem pel seu casc antic, que té un bonic conjunt de cases de grans portals i balcons de fusta, entre les quals destaca la Casa de la Reina d’Ico del segle XV, el Palau dels Spínola del segle XVI o la Casa-Museu del Marquès d’Herrera. També visitarem el Museu del Timple, espai que reuneix les funcions de museu, centre d’estudis i espai cultural amb l’objectiu de divulgar i estudiar la cultura tradicional de Canàries, tenint en compte com a eix central el “timple”, un dels instruments musicals més representatius de l’arxipèlag. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, tornada a Arrecife i visita d’aquesta ciutat, actual capital de l’illa. Arribarem al Charco de San Ginés, una espècie de llac format per l’entrada de l’aigua de mar, descans de barquetes i petits vaixells, envoltat de petites cases de pescadors. Farem un recorregut en trenet per a fer una visita panoràmica de la ciutat, tot passant per l’Avinguda de Naos, la Medular el Cabildo, la Platja del Reducto i el Pont de les Boles que uneix el Castell de San Gabriel a la capital, on pararem per a tornar a peu fins al Charco de San Ginés, passant pel carrer León y Castillo, anomenat popularment “Carrer Reial”. Temps lliure i tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.

ARRECIFE I LA RUTA DEL SUD (EL PARC DE TIMANFAYA, LA GERIA I LA COSTA DE LA LAVA)

Esmorzar a l’hotel. Avui tindrà lloc la Ruta del Sud de Lanzarote. Sortirem en direcció a la Costa de la Lava, amb vistes panoràmiques a les Salines de Janubio, on visitarem els “Hervideros” i el Golf amb el seu impressionant Charco de los Clicos. Continuarem la nostra ruta en direcció al Parc Nacional de Timanfaya, una extensa successió de bonics paisatges volcànics. A l’Islote de Hilario es realitzen contínues demostracions d’energia geotèrmica, trobant-se al terra i a molt poca profunditat temperatures de fins a 400 graus centígrads. Al migdia, dinar en un restaurant de la zona. A la tarda, ens traslladarem a la Geria, lloc d’inconfusible bellesa i culte al vi ja que és la zona vinícola principal de Lanzarote. Durant la ruta veurem els inconfusibles forats o “gerias” on els pagesos de Lanzarote han sabut adaptar-se al terreny per a plantar la famosa vinya típica de l’illa. Pararem a la Bodega El Grifo, la més antiga de l’illa, on visitarem el seu petit però molt interessant museu ideat per César Manrique, que ens permetrà descobrir l’evolució del cultiu de la vinya lanzarotenya des del 1775. Finalitzarem la visita amb la degustació d’alguns dels seus vins. Tornada a l’hotel, sopar i allotjament.

ARRECIFE I LA RUTA DEL NORD (JAMEOS DEL AGUA, CUEVA DE LOS VERDES I EL JARDÍ DE CACTUS)

Esmorzar a l’hotel. Avui tindrà lloc la Ruta del Nord de Lanzarote. Iniciarem el nostre recorregut amb la visita de Jameos del Agua, el primer Centre d’Art, Cultura i Turisme creat per César Marnique. La paraula “jameo” és d’origen aborigen i fa referència al forat que es produeix com a conseqüència de l’enfonsament del sostre d’un tub volcànic. Descobrirem els crancs cecs, una espècia endèmica de l’illa, la piscina d’aigües turqueses, el magnífic auditori, però sobretot, un espai on la naturalesa i l’home s’han unit amb harmonia. Continuarem la ruta cap a la Cueva de los Verdes, un tub volcànic que permet endinsar-se als seus buits magistralment acondicionats per Jesús Soto en estreta col·laboració amb César Manrique i que servia d’amagatall a la població contra els atacs i invasions dels pirates procedents del nord d’Àfrica durant els segles XVI i XVII fins al XIX. Tot seguit, visitarem el Mirador del Río, aixecat sobre el Risco de Famara, a 475 metres sobre el nivell del mar, des d’on podrem observar les petites illes que envolten Lanzarote, constituint un arxipèlag annex i una vista panoràmica d’excepcional bellesa. Al migdia, dinar en un restaurant de la zona. A la tarda, passarem per Guatiza, on visitarem el Jardí de Cactus. Es tracta de l’última intervenció de César Manrique a Lanzarote. Un audaç complex arquitectònic mantenint el binomi  indestructible d’art i naturalesa que es respira en totes les seves intervencions, que acull al voltant de 4.500 exemplars de 450 espècies diferents agrupades de 13 famílies de cactus arribades des dels cinc continents. Tornada a l’hotel, sopar i allotjament.

ARRECIFE I LA FUNDACIÓ CÉSAR MANRIQUE – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí sortirem cap a Tahiche per a visitar la Fundació César Manrique, que s’ubica en la singular i espectacular vivenda projectada pel propi César Manrique a la seva tornada de Nova  York, on va viure durant 20 anys, des del 1968 fins al 1988, i que constitueix la casa en la que més temps va viure. Fou emplaçada al bell mig d’una cua de lava que van originar les grans erupcions ocorregudes a l’illa entre el 1730 i el 1736. En aquesta construcció, que ocupa 3.000 metres quadrats, en una finca de 30.000, destaca el diàleg entre l’edifici i la naturalesa, fonent volcà i arquitectura en una relació de respecte permanent. La Fundació conté una selecció representativa de l’obra pictòrica de Manrique, així com altres creacions que mostren les seves habilitats en altres disciplines artístiques. Acabada la visita, trasllat a l’Aeroport de Lanzarote, facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a Barcelona. Arribada a l’Aeroport del Prat i recollida de l’equipatge. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta fabulosa ruta per la salvatge illa de Lanzarote.

Més informació

7 + 5 =