LES ARRIBES DEL DUERO

Del 25 al 29 de setembre 2017

Mini Creuer fluvial pel Duero
Parc Natural de Les Arribes del Duero
Patrimoni de la Humanitat

Salamanca

YEREVAN

Zamora

Toro

Miranda do Douro

Fermoselle

Aldeadávila de la Ribera

Tordesillas

A l’oest de Zamora i Salamanca, on el Duero i l’Àgueda fan frontera amb Portugal i s’encaixonen formant els canyons més profunds i extensos (quasi un centenar de quilòmetres) de tota la Península Ibèrica, hi ha la comarca de Les Arribes del Duero. El Parc de Les Arribes consta de 94.000 hectàrees de superfície, sent un espai natural privilegiat en el que destaquen la bellesa agresta del seu paisatge granític i una rica i variada fauna i flora.

Miquel Miró

CEO, Kulturalia Viatges

BARCELONA – MADRID (AVE) – SALAMANCA – ZAMORA 

Presentació a l’Estació de Sants de Barcelona a l’hora indicada. Embarcament i sortida amb tren AVE direcció a Madrid-Atocha. Arribada a la capital espanyola i sortida amb el nostre autocar per anar a Salamanca on, al migdia, tindrà lloc el dinar en un restaurant local. A la tarda, durem a terme una visita-passeig pel centre històric de la ciutat on hi destaquen la Plaça Major, la famosa Casa de las Conchas, les Catedrals Nueva y Vieja, la monumental Universitat del segle XIII, etc. Acabada la visita, continuació del trajecte travessant terres castellanes fins arribar a Zamora. Arribada a la seva capital i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament a l’hotel.

VISITEM ZAMORA I TORO

Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí cap a l’est de la província per a visitar Toro, població d’enorme importància, declarada Conjunt Històric-Artístic, amb una ubicació estratègica que va propiciar que fos un lloc de conflicte entre cristians i musulmans, cort de reis i capital de la província al segle XIX. La vila de Toro està estructurada en forma de ventall i al seu centre s’hi troba la col·legiata de Santa Maria la Mayor, del segle XII, i al costat, el mirador d’Espolón, des del qual es divisa una vega denominada “Oasis de Castilla”. La ciutat compta també amb importants edificis civils i eclesiàstics. Acabades les visites, tornada a Zamora i dinar. A la tarda, tindrà lloc la visita de Zamora, la capital de província. Coneixerem aquesta fabulosa localitat castellana-lleonesa que conserva al seu casc antic un important llegat d’art romànic, la qual cosa li ha valgut la declaració de Conjunt Històric-Artístic. Enclavada a la vora del riu Duero i en plena ruta Via de la Plata, la seva importància medieval ha deixat empremta en muralles, palaus i temples. Farem un interessant recorregut per la “Ciutat del Romànic”, coneguda també com “la Bien Cercada” pel seu triple cinturó defensiu del qual conserva quasi en la seva integritat el primer d’ells. També cal destacar el bonic castell, fortalesa d’origen àrab que encara conserva la Torre de l’Homenatge, la porta i el fossat, així com la Catedral, aixecada al costat mateix. De camí cap a la Plaça Major, per carrers estrets i empedrats, admirarem un nutrit conjunt d’esglésies romàniques, com les de Sant Ildefons, La Magdalena o Sant Cipricià. Pel que fa a l’arquitectura civil, cal destacar alguns edificis més emblemàtics de traç renaixentista, com ara l’Hospital de l’Encarnació, seu de la Diputació Provincial, l’Ajuntament Vell, ordenat construïr pels Reis Catòlics, el Palau de los Momos, actual seu de l’Audiència Provincial, el Palau del Cordón, que allotja el Museu de Zamora, o el Palau dels Comtes d’Alba de Aliste (segle XV), convertit en Parador de Turisme. Acabades les visites, tornada a l’hotel. Sopar i allotjament a l’hotel.

ZAMORA, MIRANDA DO DOURO I CREUER PER LES ARRIBES DEL DUERO PORTUGUESES

Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí cap a la frontera amb Portugal fins arribar a la localitat portuguesa de Miranda do Douro per a realitzar un fabulós Creuer per les Aigües Internacionals del Duero a través de l’Espai Natural de les Arribes Portugueses, un dels paisatges més bonics de la regió. Farem un agradable recorregut en una moderna embarcació de vidre que ens transportarà per profunds bancals que esglaonen aquesta gola geològica del Duero i, des del vaixell, la nostra admiració es multiplicarà al contemplar els abruptes canons i congostos, així com els espectaculars penya-segats de més de 200 metres d’alçada, custodiats per una fauna pròpia en el marc d’un espai natural protegit, de gran bellesa paisatgística i qualitat ambiental. Acabat aquest meravellós recorregut per la vora portuguesa del riu Duero, tornada a Miranda do Douro i dinar en un bon restaurant local. A la tarda, coneixerem aquesta atractiva localitat portuguesa que es situa a escassos 3 quilòmetres de la frontera amb Espanya. Aixecada sobre un turó, mostra un caràcter fortament medieval, a través dels seus carrers empedrats i les muralles de l’antigua fortalesa, on avui tan sols en queden les ruïnes. També cal destacar la Catedral, catalogada com a Monument Nacional i situada a la zona alta del casc històric, davant de les ruïnes del palau Episcopal i de la muralla pre-romànica, un dels llocs més privilegiats de la ciutat, des d’on s’aprecia l’encant de les Arribes amb tot el seu esplendor, amb unes espectaculars vistes del Duero, obrint-se pas enmig de la frondosa diversitat vegetal. Acabada la visita, tornada a Zamora i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament a l’hotel.

ZAMORA, CREUER PER LES ARRIBES DEL DUERO CASTELLANES I LA VILA DE FERMOSELLE

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí sortirem cap a la bonica localitat de Fermoselle, que gaudeix d’espectaculars vistes dels verds paisatges de Les Arribes del Duero gràcies a la seva privilegiada ubicació. Farem una visita per aquest nucli urbà declarat Bé d’Interès Cultural, on destaca especialment la seva arquitectura popular molt ben conservada. A través dels seus carrers empinats i sinuosos, es van descobrint les casones antigues, d’aspecte robust i amb escuts, o els racons més pintorescos de la localitat, com, per exemple, l’arc d’accés a la zona del castell o els carrers del Torrejón o del Nogal, així com l’església de l’Assumpció, un dels monuments més interessants, de característiques gòtiques però amb elements romànics, i diverses hermites. També visitarem el Centre d’Interpretació del Parc Natural de les Arribes, situat a la mateixa localitat, on podrem conèixer més a fons el territori, la història geològica i els principals hàbitats d’aquest espai natural, a través d’una exposició audiovisual, un jardí botànic i del convent franciscà que també hi dóna suport. En acabat, sortida cap a  Aldedávila de la Ribera, on tindrà lloc el dinar en un restaurant local. A la tarda, farem un meravellós Creuer fluvial per les Arribes del Duero Castellanes, un dels paisatges més increïbles de l’interior d’Espanya, dominat per l’espectacular canó que el riu Duero ha format amb el pas dels temps, el més gran i profund de la Península Ibèrica. Seguirem el camí marcat pel canó que s’extén al llarg de quasi un centenar de quilòmetres pel sud-oest de Zamora i pel nord-oest de Salamanca, tot contemplant l’espectacular bellesa d’aquest lloc que ofereix una fabulosa estampa d’abruptes goles i congosts de fins a 500 metres de desnivell. Podrem observar una vegetació típicament mediterrània, degut al seu peculiar relleu i condicions geogràfiques que fan que tingui un microclima especial, de temperatures suaus, a l’aixopluc del vent i assoleiat, on conviuen també un gran nombre d’espècies d’animals, algunes en perill d’extinció. Acabat aquest meravellós creuer, tornada a Zamora i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament a l’hotel.

ZAMORA – TORDESILLAS – MADRID (AVE) – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí cap a la històrica ciutat  de Tordesillas, famosa pel cèlebre Tractat de Tordesillas en el qual Espanya i Portugal es dividien els nous dominis colonials l´any 1494. És una típica ciutat castellana, coronada per la seva magnífica Plaça Major, salpicada de cases amb porxos, el pont medieval sobre el Duero, les restes de les seves imponents muralles i importants palaus i cases senyorials, on sobresurt la Casa on es va firmar el Tractat el 1494. Pel que fa a patrimoni religiós, Tordesillas exhibeix un conjunt notable, destacant molt especialment el Reial Monestir de Santa Clara, fundat com a palau el 1340 per Alfons XI per a commemorar la victòria a la batalla del Salat. A partir de 1362 serà reconvertit en monestir per exprés desig de Pedro I de Castilla, a qui confiarà la seva filla, la Infanta Beatriz, i els monges de l’Ordre de Santa Clara. Aquest convent és una barreja d’estils, des del mudèjar fins al renaixentista, ressaltant la seva magnífica Capella Daurada. També visitarem l’exterior de l’església-museu de San Antolín, fundada durant el segle XV i que  integra al seu interior magnífiques capelles nobles. Al migdia, dinar de comiat en un restaurant local. A la tarda, continuació del trajecte fins arribar a Madrid i trasllat a l’Estació d’Atocha per agafar el tren AVE en direcció a Barcelona. Embarcament i sortida. Posterior arribada a la ciutat Comtal. Final del trajecte i dels serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta per les Arribes del Duero.


Més informació

14 + 12 =