EL MISTERIÓS REGNE DEL BHUTAN

Tradicions i Llegendes de l’Orient Llunyà

El Bressol del Budisme

Cultures Exòtiques de l’Himalaia i el Tibet

Patrimoni de la Humanitat

Katmandú

SWOYAMBHUNATH

Patan

PASHUPATINATH

BHAKTAPUR

PARO

THIMPU

PUNAKHA

TAKTSANG HIKE

KHOKANA

BUNGAMATI

Entre les Valls del Tibet i l’imponent serralada de l’Himalaya neix el Misteriós Regne del Bhutan, un meravellós oasi espiritual al bell mig de magnífics paisatges. Sembla que la història del Budisme s’hagi aturat en aquest petit Estat, on les tradicions i les formes de vida més ancestrals s’han conservat des de temps immemorials. Pobles extrets de la més remota llegenda, temples espectaculars i paisatges naturals es fonen oferint al visitant un dels viatges més singulars arreu del món.

Miquel Miró

CEO Kulturalia

BARCELONA – KATMANDÚ

Presentació a l’Aeroport de Barcelona a l’hora indicada. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol regular amb destinació a Katmandu (Via Istambul). Nit a bord de l’avió.

ARRIBADA A KATMANDÚ

Arribada a l’aeroport internacional de Katmandú i trasllat a l’hotel. Deixem els equipatges i breu descans. Dinar a l’hotel. Tot seguit visitarem la ciutat de Katmandú, capital del Nepal, on podrem conèixer el barri antic, on ressalta l’esplèndida Plaça Durbar, el Palau Reial i el Palau de la Deessa Vivent Kumari, Ason, Macchindra Bahal, Indra Chowk, Naradevi, Sigal i el barri Thamel, entre d’altres. Retorn a l’hotel, sopar i allotjament.

KATMANDÚ, SWOYAMBHUNATH I PATAN

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí durem a terme una interessant excursió per la gran estepa de Swoyambhunath, que significa “auto creador” i està situat sobre un promontori, coneguda com el “temple dels micos” on hi podrem trobar els pelegrins nepalesos oferint permanentment oracions i rituals budistes. Tot seguit continuarem la visita a la Plaça Reial de Katmandú, que inclou el Museu Hanuman Dhaka Durbar, el Temple de Taleju Bhawani, l’estàtua del Rei Pratap Malla amb la seva família, la gran campana entre dues columnes de pedra, el palau de 9 pisos de Basantapur i la Pagoda Kasthamandap d’on prové el nom actual de la capital del Nepal, que significa “la casa de la fusta” (la construcció d’aquella casa prové d’un sol arbre) i, finalment, el magnífic Palau de Kumari, la deessa vivent, etc. Dinar en un restaurant local. A la tarda, visitarem la segona ciutat de la Vall de Patan, coneguda també amb el nom de Lalitpur o ciutat de les belles arts. Coneixerem el seu nucli històric, presidit per la Plaça Durbar, o Plaça del Palau Reial on vivien els antics reis. S’hi han desenvolupat diversos temples i monuments al voltant del Palau Reial, fet que obtingué el títol de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Visitarem l’interior del Temple de Taleju, arraulit dins un pati principal de la plaça, el Temple de Krishna, construït d’una pedra monolítica amb 21 pinacles, el Temple de Hiranya Barna Maha Bihara o temple d’or, el mercat Mangal Bazar, etc. Sopar i allotjament a l’hotel.

KATMANDÚ, PASHUPATINATH I BHAKTAPUR

Esmorzar a l’hotel. Sortida amb el nostre autocar cap al Santuari dels Hindús, el Temple de Pashupatinath. En realitat aquest temple està dedicat al Déu Shiva, el mestre dels animals. El temple es troba ubicat a la vora del riu sagrat Bagmati, el mateix on la gent efectua els banys de purificació, també lloc sagrat per a la cremació dels morts. Tot seguit sortirem cap al gran Stupa de Buddhanath, barri on hi trobem molts tibetans que viuen com a refugiats. Actualment els tibetans i la gent local estan construïnt diversos monestirs budistes, on s’estudia aquesta religió i es fan classes de ioga, fet que atrau a nombrosos curiosos i turistes. Dinar en un restaurant local. Tot seguit ens desplaçarem a Bhaktapur, la tercera localitat de la Vall de Katmandú, coneguda com la ciutat dels devots. Aquesta ciutat fou l’antiga capital del Nepal fins al segle XV i ofereix nombroses mostres d’arquitectura antiga i medieval, alhora que també és declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Al bell mig hi trobem la plaça central i el Palau de les 55 finestres, amb una porta principal magníficament decorada, amb el bust del Rei Bhupatendra Malla. La visita també ens permetrà conèixer el Nyatapola, o temple de 5 sostres, és la pagoda més alta de tot el Nepal. Acabarem amb la visita de les places de l’Alfareria i Dattatrya amb un antic temple dedicat als tres Déus Suprems: Bramha, Bishnu i Shiva. Retorn a l’hotel, sopar i allotjament.

KATMANDÚ – PARO (BHUTAN)

Esmorzar a l’hotel. Sortida de Katmandú i trasllat a l’aeroport per a sortir en vol directe a Paro, ja en terres del Regne del Bhutan. Arribada i trasllat al nostre hotel. A continuació, petita presentació del Bhutan i dinar. A la tarda, visitarem aquesta ciutat, situada a la Vall de Paro, una pintoresca regió que alberga una de les valls més extenses del regne, coberta de fèrtils camps d’arròs i amb un bonic riu cristalí. La ciutat de Paro es distingeix per seguir un patró en forma de reixa, al cor de la qual trobarem la plaça central, adornada amb una gran roda d’oració i un petit amfiteatre on sovint s’organitzen concerts i esdeveniments. L’àrea de Paro alberga més de 155 temples i monestirs, alguns d’ells daten ja del segle XIV. Cal destacar l’emblemàtic monestir Taktsang, conegut com “el Niu del Tigre”, així com els temples Dzongdrakha i Kila Gompa, tots ells construïts sobre escarpats penyassegats. Visitarem el Museu Nacional (Ta-Dzong), situat a una antiga torre de vigilància que avui dia mostra centenars d’objectes antics i obres d’art de Bhutan, incloent vestits tradicionals, armadures, armes i estris artesanals per a la vida diària. La col·lecció del Museu Nacional conserva una instantània de les riques tradicions culturals del país. També visitarem Ringpung Dzong, actual seu administrativa del districte de Paro que també alberga l’estat de la comunitat monàstica, d’uns 200 membres, al qual s’accedeix a través d’un camí de lloses ¡ d’un bonic pont de fusta, amb sostre de teules. La torre (“Utse”) del Dzong és una de les més boniques del Buthan, amb la seva artesania de fusta excepcional, però sens dubte l’objecte més preciat és la Thongdorel, un ampli treball Thangka amb aplics de grans dimensions. A continuació, visitarem el temple de Kyichu Lhakhang, situat a les afores de la ciutat i que constitueix un dels temples més antics i bonics del Buthan. Es creu que fou construït el 659 pel rei Songtsen Gampo del Tibet i que fou ampliat amb edificis adicionals i un sostre d’or el 1839. A l’entrar al pati interior veurem un mural a la dreta de la porta del Rei Gesar de Ling, el rei-guerrer tibetà popular, el poema èpic del qual es diu que és el més llarg del món. També cal destacar els excel·lents pilars de fusta, axí com una sèrie d’estàtues de grans proporcions i una bonica escala de ferro forjat. Acabades les visites, sopar i allotjament a l’hotel.

PARO – THIMPU (BHUTAN)

Esmorzar a l’hotel. Sortida per carretera cap a Thimpu amb parada per a visitar Simtokha Dzong, una de les antigues fortaleses del Bhutan, construïda el 1629 sota les ordres del fundador del Bhutan, Shabdrung Ngawang. El seu nom significa “la fortalesa del dimoni” i és degut a la llegenda associada a la construcció de la dzong que diu que fou construïda amb l’objectiu de sotmetre a un esperit maligne que estava acosant als viatgers de la regió. La seva peculiaritat recau sobretot en la seva “Utse” o torre central de 12 costats, que alberga una gran estàtua de Yeshay Gonpo (Mahakala), la principal deïtat protectora del Bhutan. També és coneguda per contenir les cambres de dues de les figures més importants de la història del Bhutan, Zhabdrung Ngawang Namgyal, el líder que va unir per primera vegada Bhutan com una nació, i Jigme Namgyal, el pare del primer rei del Bhutan, Ugyen Wangchuck. També cal destacar les innumerables estàtues i pintures de diversos Budes, deïtats i figures religioses, com ara “Les Vuit Manifestacions de Guru Rimpoche”, “Jampelyan la Bodhisattava de la Saviesa”, “Shakya Gyelpo, el Buda de la Compassió”, i molts més, tots ells tallats i pintats amb detalls exquisits. Acabada la visita, continuació del trajecte fins a Thimpu, on tindrà lloc una breu passejada per la ciutat. Trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.  

THIMPU (BHUTAN)

Esmorzar a l’hotel. Aquesta jornada quedarà consagrada a la visita de Thimpu, ciutat capital del Regne i llar d’aproximadament 100.000 habitants, incloent la família reial. Aquesta petita ciutat bulliciosa és el principal centre del comerç, de la religió i del govern del país. Thimpu és la ciutat més moderna del Bhutan amb una abundància de restaurants, cafès Internet, clubs nocturns i centres comercials però que encara conserva la seva identitat i els valors culturals enmig dels signes de modernització. Una de les característiques més curioses de Thimphu és que és la única capital del món que no utilitza semàfors sinó policies en cabines d’elaborada decoració dirigint el trànsit amb moviments exagerats de braços i mans. La juxtaposició d’antiga tradició amb modernitat fan de Thimphu la ubicació ideal per a submergir-se en l’estil de vida contemporània del Bhutan. Visitarem el Chorten Memorial, un monument a la Tercera Druk Gyalpo i per la Pau Mundial. Aquí trobarem ancians butanesos circunvalant el Chorten durant tot el dia. “Chorten” significa literalment “Assentament de Fe” i els budistes sovint anomenen aquest tipus de monuments com “la Ment de Buda”. El “chorten” és un exemple extraordinari d’arquitectura budista i obres d’art amb boniques pintures i escultures intrincades. En aquest cas, el chorten consisteix en una gran estructura blanca coronada per una agulla d’or i esdevé un dels monuments més emblemàtics de la ciutat. A continuació, visitarem el Museu del Patrimoni Folclòric, establert l’any 2001 i que ofereix als visitants una visió fascinant de la cultura material del Bhutan i la seva forma de vida. Aquest museu es troba dins d’una casa tradicional de tres pisos del segle IXX. A través d’un interessant recorregut, coneixerem la forma de vida tradicional del Bhutan, a més a més d’artefactes de les famílies rurals, així com també una impressionant col·lecció d’objectes domèstics típics, eines i equips. Les activitats del museu segueixen un ritme estacional, de la mateixa manera que ho farien les activitats d’una veritable llar rural i organitza regularment manifestacions de les tradicions rurals, habilitats, hàbits i costums. Acabada aquesta visita, seguirem el nostre recorregut per la ciutat Thimpu, on cal destacar també el Museu Nacional del Tèxtil i el famós mirador romàntic de View Point, on podrem contemplar unes meravelloses vistes sobre la ciutat. Dinar en un restaurant local. A la tarda, visitarem el Handicraft Emporium, així com la fortalesa de Tashicho Dzong, construïda el 1216 i remodelada diverses vegades fins l’any 1952 per part dels diferents mandats. Tashichho Dzong ha sigut la seu del govern des del 1952 i a l’actualitat alberga la sala del tron i de les oficines del rei, la secretaria i els ministeris de l’Interior i de les finances. Situat a la vora del riu Wangchhu, és una estructura impressionantment gran, envoltada de bonics jardins molt ben cuidats. Acabades les visites, sopar i allotjament a l’hotel.

THIMPU – PUNAKHA (BHUTAN)

Esmorzar a l’hotel. Sortida per carretera cap a Punakha, situada a 77 km travessant el pas de Dochula a 3050 metres d’alçada i des d’on s’observa la bellesa de l’Himalaya bhutanès. Durant la ruta efectuarem diverses parades fotogràfiques per a poder immortalitzar els bucòlics paisatges del Bhutan. A la parada de Dochula podrem observar fins a 108 estupes petites. Continuació del trajecte fins arribar a Punakha Dzong, fortalesa construïda entre dos rius, el Pho Chhu i el Mo Chhu, i antiga capital del país, on es va celebrar la primera assamblea nacional l’any 1953. És el segon dzong més antic i el segon més gran del Bhutan, així com una de les estructures més imponents del país que s’alça a 1200 metres sobre el nivell del mar, en una bonica vall, de clima agradable amb unes condicions climàtiques molt favorables per al conreu d’arròs, principal cultiu comercial de la regió. A més a més de la seva bellesa estructural, Punakha Dzong és notable per albergar les restes preservades de Ngawang Namgyal Zhabdrung, l’Unifer del Bhutan, així com una relíquia sagrada coneguda com la Ranjung Karsapani, una imatge de la creació pròpia d’Avalokiteswara que miraculosament va sortir de les vèrtebres de Tsangpa Gyarey, el fundador de l’Escola Drukpa quan va ser incinerat. Tot seguit, visitarem Cimi Lhakang i dinarem a Lobesa. A la tarda, continuació del trajecte fins arribar al nostre hotel. Sopar i allotjament.

PUNAKHA – PARO (BHUTAN)

Esmorzar a l’hotel. Jornada de ruta per a tornar a Paro. Dinar en ruta i continuació fins arribar a la ciutat de Paro. Sopar i allotjament a l’hotel.

PARO, VISITEM TAKTSANG HIKE (BHUTAN)

Esmorzar a l’hotel. Avui gaudirem d’una magnífica jornada de bells paisatges. Efectuarem un petit recorregut de senderisme per a conèixer el fabulós Monestir de Taktsang, el símbol més emblemàtic del Bhutan i el lloc religiós per excel·lència, on trobarem la seva comunitat de monjos efectuant oracions continuades. El nom Taktsang es tradueix com “el Niu del Tigre”. Aquest temple és un dels llocs més sagrats del regne i s’aferra a un increïblement enorme penyassegat a 900 metres per sobre de la vall de Paro. Fou construït per primera vegada el 1692 a una cova on Guru Rimpoche meditava. La llegenda diu que al segle VII Guru Rimpoche va volar a aquest lloc sobre la part de darrera d’una tigresa i que va meditar a la cova durant 3 anys, 3 mesos i 3 hores amb l’objectiu de sometre als dimonis del mal que residien en ella. La cova ha sigut considerada un lloc sagrat des de llavors i molts sants famosos han viatjat a meditar allà. Taktsang Lhakhang és Taktsang Lhakhang està ubicat aproximadament a 10 km al nord de la ciutat de Paro, a una altitud de 3120 metres, i l’accés fins al temple es fa a través d’un agradable passeig per bonics boscos de pins. Dinar lleuger al monestir i de tornada ens conduïran cap a Drugyal Dzong, una fortalesa en runes. Retorn a l’hotel. Sopar i allotjament.

PARO – KATMANDÚ, KHOKONA I BUNGAMATI

Esmorzar a l’hotel. Trasllat a l’aeroport de Paro i volem de nou a Katmandú. Arribada i trasllat a l’hotel per dinar. A la tarda, acomiadarem el nostre viatge amb les últimes visites. Coneixerem dos poblets típics del grup ètnic Newar, Khokona i Bungamati, fet que ens permetrà conèixer d’una mica més aprop les tradicions i els costums rurals del Nepal. Tornada a l’hotel, sopar i allotjament.

KATMANDÚ – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel. De bon matí trasllat a l’Aeroport de Katmandú i sortida amb el vol de tornada Barcelona (via Istambul). Arribada a l’Aeroport del Prat. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta pel misteriós regne del Bhutan.


Por favor, prueba que eres humano seleccionando el árbol.