EL CAMÍ DE WAGNER

Gran Ruta Wagneriana

Del 13 al 22 de juny 2019

Amb l’acompanyament i guiatge del Dr. Eloi de Tera (Doctor en Història de l’Art)

En aquest euro-viatge descobrirem els indrets relacionats  amb el gran compositor Wagner i el món mític que ell va crear. Des de Berlín, passant per Dresden, baixarem cap a Bayreuth, bressol del wagnerisme. De Bayreuth anirem a Nüremberg i finalment des d’allà cap a Venècia. En tot el viatge combinarem les explicacions i visites amb audicions i comentaris sobre aquestes a càrrec del professor en els llocs que visitem mitjançant un sistema bluetooth. Una immersió en la música, el mite i la realitat de Richard Wagner. Aquest viatge contempla l’assistència a la funció de l’òpera Tristan und Isolde a la Staatsoper de Berlín sota la direcció de Daniel Barenboim i amb cantants de la talla de René Pape, Andreas Schager o Anja Kampe.

Jaume Cluet

Director de Kulturalia

BARCELONA – BERLÍN (Reunió introductòria del curs-viatge) Trobada a l’Aeroport de Barcelona a l’hora prèviament indicada. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol directe a Berlín. Arribada a l’Aeroport de Berlín-Tegel i trasllat privat a l’hotel. Check-in a l’hotel. Repartiment d’habitacions, descans i, posteriorment, reunió introductòria del curs-viatge a l’hotel. Allotjament.
BERLÍN Esmorzar a l’hotel. En aquest primer dia a Berlín anirem cap al Tiergarten i visitarem el monument a Richard Wagner esculpit per Gustav Eberlein entre 1901 i 1903. Allà tot parlant de Wagner, de la seva figura, de la mitologia que creà i del seu propi mite, escoltarem i comentarem també petits fragments de les òperes que el monument representa: La Tetralogia i els Mestres Cantaires de Nüremberg. Des d’allà anirem a veure el monument d’homenatge als jueus i de record de l’Holocaust, al costat de la Porta de Brandeburg, on parlarem de la utilització i manipulació que el Nacionalsocialisme va fer de les arts i de la música de Wagner en concret. També visitarem el monument Geschichte des Terrors per entendre com funcionà la maquinària que portà Hitler al poder i li permeté no tan sols controlar la cultura sinó també orquestrar l’holocaust. En els dos indrets, discretament escoltarem i comentarem alguns fragments de la música wagneriana que fou més utilitzada en aquest període. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, entrarem breument a l’Alte Nationalgalerie per comentar i admirar algunes obres del romanticisme alemany lligades a Wagner, com el retrat fet per Franz von Lenbach i el quadre cèlebre de Josef Danhauser sobre Franz Liszt o també altres obres relacionades amb el món musical. En acabat, tornada a l’hotel. Allotjament.
BERLÍN Esmorzar a l’hotel. En aquest dia d’estada a Berlín tindrem una visita privada a l’interior de la Staatsoper per conèixer aquest teatre i el seu funcionament. A mig matí, tornada a l’hotel, on tindrà lloc una reunió introductòria amb anàlisi sobre Tristan und Isolde. A la tarda, trasllat a la Staatsoper per a assistir a l’òpera de Tristan und Isolde de Wagner, sota la batuta de Daniel Barenboim amb els cantants René Pape, Andreas Schager i Anja Kampe (entrada inclosa). En acabat, tornada a l’hotel. Allotjament.
BERLÍN – DRESDEN Esmorzar a l’hotel. Avui deixarem Berlín per anar cap a Dresden. Allà visitarem un dels teatres d’òpera més relacionats amb Wagner, la Semperoper on Wagner hi estrenà Rienzi, Tannhäuser i Der Fliegende Höllander. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, amb autocar, anirem a Pirna, lloc on Wagner hi passà algunes èpoques i on veurem la casa on compongué Lohengrin i el museu que porta el seu nom al Jagdschloss. Acabarem el dia al gran monument a Wagner del Liebthaler Grund, on parlarem de les seves obres i escoltarem alguns fragments musicals. Tornada a l’hotel. Allotjament.
DRESDEN – WEIMAR Esmorzar a l’hotel. Avui ens acostarem a Weimar, ciutat on visqué el seu amic i després sogre, Franz Liszt. En visitarem la casa dedicada a ell i també la casa on Goethe visqué més de 50 anys de la seva vida. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, trasllat a les rodalies de Weimar, on visitarem el museu que conté la col·lecció més interessant d’objectes relacionats amb Wagner, el Reuter-Wagner-Museum. En acabat, tornada a l’hotel. Allotjament.
WEIMAR – BAYREUTH – NÜREMBERG Esmorzar a l’hotel. Avui deixarem Weimar i ens dirigirem a Bayreuth, bressol del wagnerisme, allà on Wagner presentà les seves grans obres i treballà i visqué entre 1872 i 1881 i on cada estiu es celebra el Festival de Bayreuth en honor al mestre. Allà visitarem la seva casa, reconvertida en museu, i la seva tomba al jardí. Possiblement farem una visita exclusiva a l’arxiu Wagner que conté la casa. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, sortida cap a Nüremberg on farem estada els dos següents dies. Allotjament a l’hotel.
NÜREMBERG I BAYREUTH Esmorzar a l’hotel. Avui visitarem els dos teatres icònics del wagnerisme a Bayreuth, el Festpielhaus i el Markgräfliches-Opernhaus. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, visitarem el Museu de Franz Liszt. Posterior tornada a Nüremberg i trasllat a l’hotel. Allotjament.
NÜREMBERG – GEDENKSTÄTTE WALHALLA – MUNICH – VENÈCIA Esmorzar a l’hotel. Avui ens endinsem a Nüremberg breument per parlar de Hans Sachs, la lírica medieval alemanya i la recuperació i mitificació d’aquest símbol per Wagner. Veurem el monument a Hans Sachs i alguns dels edificis de Nüremberg, com les runes del Katharinenkloster i escoltarem fragments dels Meistersinger que comentarem. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, sortida cap a l’Aeroport de Munich, no sense abans fer una parada a mig camí per a visitar el gran monument neoclàssic del Gedenkstätte Walhalla, important monument del Romanticisme alemany que té tant a veure amb el món wagnerià com amb la història d’Alemanya i la utilització d’aquests símbols durant el nazisme. Amb una audició i reflexió ens despedirem d’Alemanya per a viatjar breument a Venècia i deixar-nos embriagar per la decadència i la simbologia lligada a aquesta ciutat, a Wagner, a Thomas Mann, a Luchino Visconti i a la mort. Sortida amb el vol directe des de Munich fins a Venècia i trasllat a l’hotel. Allotjament.
VENÈCIA Esmorzar a l’hotel. Avui visitarem Venècia. Anirem a veure el Palazzo Vendramin Calergi, on Wagner morí el 13 de febrer de 1883 i on veurem les sales Wagner que custodien un petit museu dedicat al músic amb peces molt importants relacionades amb ell. Posteriorment, farem un passeig en gòndola i anirem al Palau Giustiniani on també Wagner hi visqué en alguna temporada. Finalment, pendrem quelcom al Caffè Lavena de la plaça Sant Marc, on Wagner solia passar-hi estones llargues i on es diu que Wagner hauria trobat Verdi, però no s’haurien saludat. Acabades les visites, tornada a l’hotel. Allotjament.
VENÈCIA – BARCELONA Esmorzar a l’hotel. Dia lliure a Venècia i trasllat a l’Aeroport de Venècia per sortir en vol directe a Barcelona. Posterior arribada a l’Aeroport del Prat. Final del viatge i dels serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta inèdita ruta wagneriana.

Més informació

12 + 14 =