CRETA, L’ILLA DEL MINOTAURE

Del 06 al 12 de maig 2019

VIATGE D’AUTOR
Acompanyats per la prestigiosa arqueòloga NÚRIA ROSELLÓ.

GEGHARD

GEGHARD

Creta, l’illa del Minotaure, no és tan sols el bressol de la cultura grega sinó també l’origen de la civilització occidental. Les illes del Mar Egeu ens apropen a la història de les cultures del Mediterrani, on les llegendes i les tradicions encara perviuen des de temps immemorials. Coneixerem el seu esplèndid patrimoni històric, els seus poblets encisadors, els seus magnífics paisatges amb cims vertiginosos i costes que ofereixen unes fabuloses vistes, tot acompanyat d’un clima envejable, una gent acollidora i una rica gastronomia…

Miquel Miró

CEO Kulturalia

BARCELONA – HERAKLION (VIA ATENES)

Presentació a l’Aeroport de Barcelona a l’hora indicada. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a Creta (via Atenes). Arribada a Heraklion, capital de Creta, i trasllat amb autocar a l’hotel. Sopar i allotjament.

HERAKLION, EL PALAU DE KNOSSOS I ARCHANES 

Esmorzar. Avui coneixerem Heraklion, la ciutat més gran de Creta i un dels principals centres urbans de Grècia. Fou conquerida per àrabs, venecians i otomans que inicialment li donaren el nom de Khandaq o Handak. Farem una interessant visita a través dels llocs més destacats, com ara les muralles de la ciutat vella, aixecades pels àrabs i reforçades posteriorment pels venecians al segle XV; el port vell, on es barregen les construccions modernes amb les antigues drassanes de volta i on destaca la fortalesa Koule del segle XVI; i el casc antic, on trobarem molts monuments de l’Edat Mitjana, un període en que la ciutat va gaudir de gran prosperitat, com ara l’església d’Agios Titos i la Llotja Veneciana. Una altra característica important d’Heraklion són les seves fonts venecianes i turques, esteses per tota la ciutat, com ara la famosa Morozinifountain, d’estil venecià, i la font de la Caritat, d’estil turc. Per acabar, visitarem el Museu Arqueològic, un dels museus més importants de Grècia, ja que conté quasi tots els tresors únics de la civilització minoica desenterrats a Knossos, Festos, Malia i altres llocs. A la tarda, sortirem cap a Knossos, un dels jaciments arqueològics més importants d’Europa i el llegendari centre de la civilització minoica des del 1900 fins al 1400 a.C. Dinar en un restaurant local. A la tarda, visitarem el Palau de Knossos, el palau més gran de la Creta minoica, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que fou testimoni de les seves dues fases arquitectòniques i del seu devastament el 1450 a.C. pel terratrèmol de Santorini. El lloc conté les restes del palau de Minos, de les vivendes ocupades per funcionaris, sacerdots i residents, així com els cementiris. El palau era un complex i intricat edifici, aixecat al voltant d’un pati central, que albergava sales cerimonials, sales del tresor, tallers i espais d’emmagatzematge, a més a més dels apartaments reials. Acabada la visita, farem una breu parada al poble tradicional d’Archanes, dedicat principalment a la vinicultura i amb una arquitectura típica de la zona. Tornada a l’hotel, sopar i  allotjament.

HERAKLION, GOURNIA, AGIOS NIKOLAOS I L’ILLA DE SPINALONGA 

Esmorzar. Sortida de bon matí cap a Gournia (visita exterior), la ciutat minoica millor conservada de tota Creta i també una de les més visitades. Situada a uns 18 quilòmetres d’Agios Nikolaos, es troba en un lloc d’extrema importància estratègica, controlant, com ho va fer antigament, l’estret istme i la fàcil comunicació que tenia amb Lerapetra. Gournia és la ciutat minoica millor conservada, i en la seva petita escala, conté importants claus sobre la vida de la gent i la naturalesa de les comunitats i la seva evolució. Hi ha evidències de la ocupació de Gournia l’any 3000 a.C. però les restes que podem veure actualment són les de la ciutat del període denominat dels segons palaus (1500 a.C.). Sobre el 1450 a.C, com va passar a altres llocs, la ciutat fou destruïda per un terratrèmol i pel foc. S’hi realitzà algun tipus de reconstrucció durant l’era Micènica governada des de Knossos però el lloc fou abandonat i va desaparèixer sota la terra amb els pas dels segles fins al despertar de l’interès arqueològic que sorgí al segle XIX. Del jaciment cal destacar especialment el pati, el palau, el santuari i les interessants troballes de fusteria i terrisseria, entre d’altres. Tot seguit, continuarem el  trajecte fins a Elounda, des d’on agafarem un vaixell per a fer un agradable creuer que ens portarà fins a l’illa de Spinalonga, un rocós, àrid i estèril illot situat a la desembocadura del port natural d’Elounda, que, degut a la seva ubicació estratègica, fou fortificat i utilitzat per a moltes funcions diverses al llarg dels anys. L’illa forma un mecanisme de defensa natural pel Port d’Elounda, motiu pel qual els venecians van construir una poderosa fortalesa sobre l’antiga acròpolis. Avui dia milers de turistes visiten Spinalonga en vaixell cada estiu, ja que és el jaciment arqueològic més popular de Creta després de Knossos. Farem una panoràmica al voltant de l’illa, amb algunes de les millors vistes d’aigues cristal·lines, on ens captivarà la serenitat del lloc i les restes de la seva història. Acabada la visita, tornada a Elounda i dinar en un restaurant regional. A la tarda, sortida cap a la ciutat d’Agios Nikolaos (Sant Nicolau), capital de la província de Lasithi i que s’alça al punt més al nord de la Badia Mirabello. És una ciutat molt popular degut al seu preuat port, amb les típiques barques pesqueres i un romàntic passeig marítim, que ofereix una atmosfera cosmopolita i precioses platges. Farem un agradable passeig per aquesta bonica ciutat, on els edificis tradicionals es fonen elegantment amb les construccions modernes i on destaca especialment el Llac Voulismeni, enllaçat al mar per un canal. Acabades les visites, tornada a l’hotel, sopar i allotjament.

HERAKLION, EL PALAU DE FESTOS, GORTYS I LES COVES DE MATALA 

Esmorzar. Aquest matí sortirem cap a la ciutat antiga de Festos (Phaistos), on les seves ruïnes descansen sobre un turó, a l’oest de Mires. Visitarem l’antic Palau de Festos (1900 – 1700 a.C.), construït sobre uns murs de contenció del Neolític i dels inicis del Minoan, amb característiques bàsiques de l’arquitectura minoica com iardes pavimentades, múltiples portes, façanes ben cuidades i claraboies, i que fou destruït i reconstruït en dues ocasions. Després d’un altre desastre als voltants del 1700 a.C., les ruïnes foren destrossades i al damunt s’hi construí un nou palau, la vida del qual va durar fins aproximadament al 1450 a.C. Destaca especialment una enorme cambra situada a l’ala occidental, aixecada sobre pilars i amb una font triple de cara al jardí central i dedicada segurament a l’adoració. També són d’especial interès les “suites” reials de l’ala nord, on el caràcter sagrat i la formalitat d’aquestes habitacions destaquen per la paret exterior del pati central, per l’entrada amb pilars de mig i per l’altar col·locat en un petit tram de les escales. Un llarg passadís i diversos patis interiors donen accés a un complex d’habitacions i a un pati gran amb un forn de ceràmica al centre. Les troballes arqueològiques del palau s’exhibeixen al Museu d’Heraklion, com el famós disc de Festos o la gran col·lecció de gerros, amb una varietat de colors decoratius, entre d’altres. A continuació, visitarem les ruïnes de la gran ciutat antiga de Gortina (Gortys), que, juntament amb la seva necròpolis i els seus cementiris, es situen a 50 km al sud de la ciutat d’Heraklion, a les planes de Mesaras i a una àrea de 4.000 hectàries. L’any 67 d.C. i durant els següents mil anys, fou la capital de Creta i on les primeres monedes cretenses de plata foren tallades. Hi havia tres fortificacions, tres grans mercats, dos aqüeductes, cinc teatres, un estadi, cinc santuaris i temples, nou edificis de culte cristià i mausoleus subterranis, entre d’altres. Cal destacar l’imponent temple de Sant Tito, un impressionant monument eclesiàstic que domina Gortina i el primer edifici que crida l’atenció. La seva arquitectura és reial, amb una cúpula i una impressionant construcció de pedra calcària tallada. També són de gran interès l’antic teatre, l’acròpolis, el Conservatori, així com la gran inscripció que incorpora els codis més antics de la legislació europea. Dinar en un restaurant regional. A la tarda, sortirem cap a la platja de Matala per a visitar les seves coves artificials excavades a la roca fa milers d’anys, situades als penya-segats que s’aixequen per sobre de la badia i la platja. No hi ha dades exactes de quan es fan fer aquestes coves però el pensament actual és que es tracta de tombes romanes o d’inicis del cristianisme. Tanmateix les coves de Matala són famoses per haver acollit comunitats de hippies durant els anys seixanta i setanta. Acabades les visites, tornada a l’hotel, sopar i allotjament.

HERAKLION – MONESTIR D’ARKADI – NECRÒPOLI D’ARMENI – RETHIMNO – CHANIA

Esmorzar. Sortida de bon matí per a visitar el Monestir d’Arkadi, un dels monestirs ortodoxes orientals que subratllen la catolicitat i la universalitat de l’església. Cada any el monestir rep i acull a milers de visitants i pelegrins de tot el món, des de les civilitzacions llunyanes. Aquí es barregen moltes llengües, cultures, tradicions, història i polimorfisme. El monestir d’Arkadi té una bellesa natural única, una història de prestigi, nombroses llegendes arrelades al temps, així com relíquies de gran riquesa. Tot seguit, sortida cap a la gran necròpoli minoica d’Armeni, a la província de Rethimno. Conté més de 250 tombes tipus tholos, amb corredor, tallades a la roca i de diferents dimensions (algunes d’espectaculars). Intactes la major part d’elles, contenien un esplèndid ajuar funerari, que s’exposa actualment als museus. L’estudi antropològic dels esquelets ha permès extreure moltes conclusions sobre les característiques físiques i la vida d’aquella comunitat. Dinar en un restaurant regional. A la tarda, ens traslladem cap a la ciutat de Rethimno, aixecada al costat del mar i habitada des de la tercera època minoica tardana. Avui dia, la ciutat manté els elements heretats per la seva història, des de l’antiguitat fins al moment, conservant al mateix temps les característiques d’una ciutat moderna. Cal destacar especialment el bonic edifici de la Llotja Veneciana, del segle VI, que avui alberga la Biblioteca Pública i que es situa al cor del casc antic. Aquest edifici era el lloc de reunió dels senyors feudals nobles, on es discutien temes relatius a l’economia, el comerç, la política, etc., i també fou utilitzat per representants per a anunciar decrets estatals. L’edifici fou influenciat pels turcs, que el van convertir en una mesquita, cobrint els arcs, afegint un minaret i deixant només una porta oberta. També són d’especial interès la fortalesa Fortetzza, construïda durant l’ocupació veneciana, l’església Agia Ekaterini, del segle XIX, així com la Mansió dels Consells, l’arquitectura de la qual ens recorda als palaus del Cinquecento. En acabat, sortida cap a Chania i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.

CHANIA, EL MONESTIR DE CHRISSOPIGI, EL PALAU D’AGIA TRIADA I LA PENÍNSULA D’AKROTIRI 

Esmorzar. Sortida al matí per a visitar en primer lloc el Monestir Patriarcal de Chrissopigi, fundat durant el període Venecià (finals del segle XVI) en honor a Panagia Zoodocho Pigi, on cada any acudeixen milers de pelegrins grecs i foranis per agenollar-se davant la miraculosa icona de Panagia. Situat a una petita península, aquest monestir, protector de Sifnos, domina orgullós la roca tallada i ofereix unes impressionants vistes panoràmiques sobre el Mar Egeu. Continuarem el nostre trajecte per a visitar les ruïnes del petit Palau minoic d’Agia Triada. Les restes d’un assentament i les tombes demostren que el lloc fou habitat des del tercer mileni a.C. El monument més important és la Vila Reial, la qual és composta per dues ales i, malgrat ser més petit que els palaus de Knossos i Festos, presenta totes les característiques típiques de l’arquitectura palatina. ’assentament i l’Àgora es troben al nord-est de la vila i pertanyen a l’època micènica. El cementiri inclou dues tombes de principis de l’època minoica amb complexes de sales funeràries i tombes de cambra de l’època minoica tardana. Cal destacar especialment les troballes excavades a Agia Triada, unes de les més importants de l’època minoica, actualment exposades al Museu Arqueològic d’Heraklion, entre les quals hi ha tres vasos d’argila gravats amb un exemplar valor artístic i el famós sarcòfag de pedra, únic a Creta. Dinar en un restaurant dels voltants. A la tarda, continuació del trajecte, tot travessant la península d’Akrotiri, una zona àrida situada a la província de Kydonia, a l’est de Chania, i vorejada per turons en el seu extrem nord. Tornada a Chania, trasllat a l’hotel, sopar i allotjament. 

CHANIA, EL MUSEU ARQUEOLÒGIC I EL MUSEU NAVAL – BARCELONA (VIA ATENES) 

Esmorzar. Avui visitarem Chania, antiga capital de Creta i una de les ciutats més boniques i pintoresques de Grècia, siguent la segona ciutat més gran de l’illa, on les diferents civilitzacions han florit al llarg dels segles. Passejant pels laberíntics carrerons del casc antic, amb les seves boniques mansions venecianes, les fonts i les esglésies, descobrirem els monuments històrics ben conservats. Chania fou conquerida per àrabs, bizantins, venecians i turcs per anexar-se finalment a l’Estat grec el 1913 sota l’administració d’Eleftherios Venizelos i el rei Konstantinos el primer. El casc antic està construït al voltant del port venecià, on trobem edificis venecians amb elements turcs posteriors que li donen un estil arquitectònic únic. Gràcies a les muralles venecianes que defineixen les fronteres entre la vella i la nova ciutat, Chania ha pogut conservar notablement el seu patrimoni històric. Tot seguit, visitarem el Museu Arqueològic de Chania, que alberga una gran col·lecció de troballes descobertes a la zona més àmplia i que daten des del Neolític fins a l’època romana, amb troballes de l’època minoica i amb inscripcions de linial A i B. També hi podrem observar una interessant col·lecció de mosaics que daten de l’època romana i dels primers anys post-cristians, amb la representació de Dionís, Ariadni, la ciutat de Chania i l’alliberament de la ninfa de l’Amymone per Posseidó, entre d’altres. A continuació, visitarem el Museu Naval de Chania, inaugurat el 27 de maig de 1973, en el 32è aniversari de la Batalla de Creta. El museu alberga models de vaixells, instruments nàutics, objectes com telèmetres, baròmetres, mesuradors del vent, etc., i nombroses relíquies com uniformes o altres objectes que van pertànyer als herois de l’Armada grega. El museu també compta amb pintures, retrats i fotografies històriques, com l’hissada de la bandera de la Unió de Creta amb Grècia a la fortalesa Firma l’any 1913. Dinar de comiat en un restaurant local. A la tarda, gaudirem de temps lliure per a seguir coneixent aquesta ciutat o per a activitats personals. A una hora indicada, trasllat a l’Aeroport de Chania i sortida amb el vol direcció a Barcelona (via Atenes). Arribada a l’Aeroport de Barcelona. Final del viatge i dels serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta històrica i arqueològica per Creta.

Més informació

7 + 4 =