LA BORGONYA

 

Del 20 al 24 d’octubre 2019

 

VIATGEM AMB AVE!

 

Ruta de Cluny i el Císter
La Gàl·lia Ancestral i la Ruta Ducal
Patrimoni Religiós i Espais Naturals

La Borgonya gaudeix d’un ric i variat patrimoni que va des de la Gàl·lia ancestral fins a les esglésies romàniques, des dels tresors artístics de les seves ciutats fins a l’esplendor dels seus castells, on la presència del Monaquisme cristià fou decisiva en la història d’Europa ja que fou el lloc de naixement de Cluny i Cîteaux, sense oblidar-nos de la famosa Basílica de Vezelay,  punt de sortida del Camí Xacobeu francès. Tot això, juntament amb altres llegats de caire cultural i gastronòmic fan que la Borgonya esdevingui una terra de gran prestigi.

Miquel Miró

CEO Kulturalia

BARCELONA (AVE) – LYON – DIJON

Presentació a l’Estació de Sants de Barcelona. Embarcament i sortida amb tren AVE direcció a Lyon. Posterior arribada a la ciutat de Lyon, trasllat amb autocar a Dijon, capital ducal de la Borgonya francesa. Trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

DIJON I BEAUNE, CAPITALS CULTURALS DE BORGONYA

Esmorzar a l’hotel. Al matí durem a terme la visita de la ciutat de Dijon, antiga capital del ducat de Borgonya i vila d’Art amb excepcional riquesa patrimonial, on destaca la Place de la Liberation, seu de l’antic Palau Ducal juntament amb el museu de les Belles Arts. Així mateix, la notable façana de l’església parroquial de Notre-Dame del segle XIII i la imponent Catedral de Sant Benigne juntament amb l’església de Saint-Michel, amb significativa barreja d’estils arquitectònics, queden envoltades per la nostàlgia dels antics carrers que alhora desprenen una activa vida social i comercial. Acabades les visites matinals tornada a l’hotel i dinar. A la tarda farem un breu desplaçament cap a la propera ciutat de Beaune, ciutat d’origen galo-romà enclavada en plena mítica “Côte d’Or” i envoltada per extensíssimes vinyes que la coronen com a capital vitícola borgonyesa. Des de temps antics fou una ciutat afavorida pels Ducs de la Borgonya que en feren la capital judicial del reialme. Mitjançant l’explotació acurada de les seves vinyes, la ciutat adquirí una important riquesa comercial que es veié reflectida en el famós Hospice o Hôtel-Dieu, extraordinària joia arquitectònica multicolor de l’esplendor flamenca-borgonyonesa, així com en l’antic Hôtel dels Ducs (actual seu del Museu del Vi), la col·legiata de Notre-Dame, la Place de la Halle, l’església de Sant Nicolàs i prestigioses caves amb denominació d’origen de la “Costa d’Or”. Al finalitzar, posterior tornada a Dijon. Sopar i allotjament a l’hotel. 

DIJON, VEZELAY, AUXERRE I L’ABADIA FONTENAY 

Esmorzar a l’hotel. Al matí ens desplaçarem cap al nord de la Borgonya fins arribar a Vezelay, un dels quatre punts de sortida del Camí de Sant Jaume francès, on hi destaca la magnífica Basílica de Sainte-Madeleine, prestigiós monument de l’art romànic borgonyès i francès dels segles XII i XIII, classificada com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. En plena època d’esplendor medieval, foren els prínceps, reis i emperadors que s’arribaren fins a Vezelay per a venerar-hi les relíquies de Maria Magdalena. Posteriorment continuarem la ruta fins arribar a Auxerre, important antiga vila galo-romana classificada com “Ciutat d’Art i Història” que es troba situada damunt d’un extens puig, tot dominant el marge esquerre del riu Yonne que la travessa. El seu momument més emblemàtic és l’antic conjunt monàstic de l’Abadia de Saint Germain, començat a restaurar en ple segle XVIII i actualment seu del Museu Arqueològic, que compta amb notables vestigis arquitectònics i ancestrals criptes d’èpoques galo-romanes, merovíngies i carolíngies d’un preuat valor monumental. Així mateix el centre de la ciutat està dominat per la imponent Catedral gòtica de Saint Étienne i el vistós edifici civil de La Tour de l’Horloge. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, ens desplaçarem cap al mateix cor geogràfic on va néixer la coneguda orde religiosa medieval de Cîteaux, tot visitant Fontenay, la millor de les abadies cistercenques conservades, fundada per San Bernart de Claraval l’any 1.118 i reconeguda com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Posterior tornada a Dijon. Sopar i allotjament a l’hotel.

DIJON, L’ABADIA DE CLUNY, CORMATIN I TOURNUS 

Esmorzar a l’hotel. Sortida cap a un dels indrets més emblemàtics de la història medieval europea: l’Abadia de Cluny. Situada en plena vall de la Grosne, aquesta abadia benedictina fou fundada l’any 910 a instàncies del monjo-abat Bernon sota els auspicis del duc Guillem d’Aquitània que a partir de l’any Mil, aconseguí ser un dels grans centres d’irradiació espiritual de l’Europa medieval mitjançant la creació històrica dels diversos camins de pelegrinatge a Santiago de Compostela. Actualment compta amb importants vestigis d’aquell esplendorós passat reflectit en el conjunt de la seva ciutadella medieval, palaus gòtics, església abacial i altres renovats edificis eclesiàstics de mitjans del segle XVIII. Acabada la visita matinal, durem a terme el dinar en un restaurant local. A la tarda ens desplaçarem per a visitar el Castell de Cormatin, catalogat l’any 1628 en plena Belle Epoque del rei francès Lluís XIII amb les seves esplendoroses “sales daurades”. Continuació de la ruta fins a Tournus per a fer una breu visita de l’església abacial de Saint-Philibert, un dels santuaris romànics francesos catalogat com obra mestra dels constructors medievals amb una genuïna cripta o antic “martyrium” i acollidores dependències claustrals. Posterior tornada a Dijon. Sopar i allotjament a l’hotel.

DIJON – LYON (AVE) – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel i sortida a primera hora del matí cap a la ciutat de Lyon, on agafarem el tren AVE en direcció a Barcelona. Posterior arribada a l’Estació de Sants de Barcelona. Final del viatge i dels serveis, tot desitjant qua hagin gaudit d’aquesta ruta per la Borgonya.

Més informació VIATGE BORGONYA 20-24 OCT

1 + 11 =