XIPRE, l’illa d’Afrodita
6-11 desembre 2015
Essències i Tradicions de la Mediterrània Oriental
Petjades de Cultures Ancestrals
LÀRNACA
TROODOS
KYKKO
PAFOS
NICÒSSIA
SALAMINA
FAMAGUSTA
Cruïlla de la navegació antiga, deien els antics que els seus primers pobladors foren els déus, doncs fou allà on va decidir instal·lar-se la parella divina formada per la deessa Venus (la que brolla d’enmig del mar) i el seu marit, Hefest, el déu de la farga. En tractar-se d’una illa freqüentada per egipcis, minoics i micènics, fenicis, grecs i tota mena de pobles orientals, podem considerar Xipre com un dels primers bressols de la civilització europea. Després, en èpoques més recents, l’illa va adquirir relleu històric en associar la seva història a la dels croats de Terra Santa, convertint-se en la seu de l’exiliat Casal dels Lusignan, antics reis de Jerusalem, i dels priorats de Templaris i Hospitalaris.
Miquel MiróBARCELONA – LÀRNACA (via ciutat europea)
Presentació a l’Aeroport de Barcelona a l’hora indicada (2 hores abans de la sortida del vol). Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a l’illa de Xipre (via una ciutat europea). Arribada a l’Aeroport de Làrnaca, assistència per part del nostre corresponsal i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.
LÀRNACA, EXCURSIÓ A TROODOS I EL MONESTIR DE KYKKO
Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí per a dur a terme una excursió per la regió de Troodos, situada al centre de l’illa. Arribarem al poble de Peristerona on s’albira l’Església de St. Bernabeu i St. Hilari. Aquesta església fou erigida durant el segle X i és un selecte exemple de l’arquitectura bizantina d’aquest període, amb planta de creu grega i coronada per 5 cúpules. Continuarem el viatge cap a la vall de Marathassa fins arribar al poble de Kalopanagiotis. Aquí es troba el Monestir de St. Joan de Lampadistis, que és un dels més interessants de Xipre. El monestir inclou dues esglésies i una capella de diferents èpoques. La més important és l’església dedicada al sant local Joan nascut a Lampadou. Data del segle IX i la seva tomba es troba al seu interior, així com les seves relíquies. El més destacable són sens dubte les seves pintures del segle XII que descriuen els miracles de Crist, així com l’iconostasi daurat, que és del segle XVI. El conjunt és avui Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Continuació del trajecte a través de les muntanyes fins arribar al famós Monestir de Kykko. Dinarem en un restaurant regional. Acabat l’àpat, visitarem aquest gran monestir fundat per l’emperador bizantí Aleix I Conmino al voltant de l’any 1100, per a custodiar una icona de la Verge de la Misericòrdia que la tradició atribueix a Sant Lluc i actualment és el major i més important de tot Xipre. Acabada la visita, retorn a l’hotel. Sopar i allotjament.
LÀRNACA, VISITEM PAFOS (CIUTAT D’AFRODITA I DE L’APÒSTOL PAU)
Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí cap a l’extrem més occidental de l’illa per a visitar el jaciment arqueològic de Paphos, la capital illenca a l’època romana i, per damunt de tot, el principal centre de culte a la deessa Afrodita a l’antiguitat. Són moltes les belleses que conté aquell indret, entre les quals, l’anomenada “Roca d’Afrodita” (en una bella platja que la tradició veu com el lloc en què la deessa va néixer), les restes del famós santuari de la deessa, avui dia, la fortalesa bizantina de Saranda Colones (o “de les Quaranta Columnes”), les anomenades “tombes dels reis” (segurament, la necròpolis de la ciutat del s. III aC) i els mosaics de les cases romanes (principalment, la Casa de Teseu i la Casa de Dionís). Per acabar, visitarem l’església de Chryssopolitissa (s. XIII), erigida sobre les restes de la basílica paleocristiana de Paphos, on, segons la tradició, Sant Pau fou flagel·lat i va aconseguir la conversió del governador romà. Al migdia, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, tindrà lloc la visita del monestir d’Hagios Neofytos (s. XII), en honor a un dels eremites més reconeguts de l’illa, decorat amb pintures d’inspiració franco-bizantines, on també visitarem el seu eremitori, decorat, segons es creu, amb pintures fetes pel propi sant. En acabat, tornada a l’hotel . Sopar i allotjament.
LÀRNACA, VISITEM LA CAPITAL NICÒSSIA
Esmorzar a l’hotel. Aquest matí visitarem la ciutat de Nicòssia, anomenada Lefkosia en grec. Nicosia és actualment la capital de la República de Xipre, a més de ser seu política és la capital financera de l’illa. El més important queda integrat al seu casc antic, encara clòs per poderoses muralles venecianes de quasi 5 Kms de llarg i del segle XVI amb tres portes. Dividida en dues parts per la ocupació turca pel nord de l’illa després de 1974, avui la seva travessa és senzilla gràcies a l’aixecament parcial de les restriccions pel turisme, on existeix un pas pel famós carrer Ledra, cor comercial de la ciutat. Única ciutat dividida a Europa, posseeix l’atractiu de passar d’Occident a Orient en unes poques passes. A la part sud visitarem el Museu Arqueològic i la seva meravellosa col·lecció de peces que abarca la dilatada història de l’illa des del III Mileni a.C., el Palau Arquebisbal dins del qual es troba el Museu Bizantí amb la seva supèrbia col·lecció d’icones del segle VIII al XIX. Juntament a ell es troba la Catedral Metropolitana de St. Joan Teòleg, del segle XVII amb magnífics frescos del segle XVIII. Acabada la vista, disposarem de temps lliure per a recorrer la ciutat vella. Dinarem a un restaurant local i després travessarem el “check point” del carrer Ledra per a visitar la zona ocupada de la ciutat. Visitarem el Buyuk Han, antiga posada per a comerciants del segle XVI, actualment dedicada a zona d’oci i després la Gran Catedral de Santa Sofia – transformada en mesquita després de la la conquesta otomana de l’illa el 1570 – amb la seva sorprenent factura gòtica de clara inspiració francesa del segle XIII on eren coronats els reis de Xipre durant l’Edat Mitjana. Acabades les visites, tornarem a Làrnaca. Sopar i allotjament a l’hotel.
LÀRNACA, VISITEM SALAMINA I FAMAGUSTA
Esmorzar a l’hotel. Avui descobrirem un dels enclaus més importants de l’illa: l’antiga ciutat de Salamina. Segons la llegenda, fundada per emigrants grecs de l’Ática, fou durant deu segles la ciutat més important de Xipre gràcies al seu magnífic port i constitueix sens dubte el major jaciment arqueològic de l’illa encara sense excavar en la seva major part. Els romans, especialment durant el segle II d.C., la van guarnir i embellir amb gimnasos, teatres i termes arribant a una població de 200.000 habitants. Fou en el seu actiu port on desembarcà Sant Pau l’any 45 d.C. iniciant l’evangelització de l’illa. Posteriorment durant el periode bizantí, continuà la seva importància essent també embellida amb basíliques donat que esdevingué la capital de l’illa rebent el nom de Constantia. La seva localització propera al mar la va fer especialment atractiva per a la seva visita. A 5 kms de distància es troba el Monestir de Sant Bernabé. Aquest sant – nascut a Salamina – es va unir a St. Pau quan aquest desembarcà allà mateix procedent d’Antioquia durant l’any 45 d.C. i junts van realizar l’evangelització de Xipre. El Monestir de St. Bernabeu fou erigit l’any 477 a l’extrem oest de la necròpoli romana de Salamina, precisament on es va fer la troballa de la tomba del sant per l’emperador bizantí Zenón. Visitarem el monestir, així com la tomba del sant que morí màrtir. Acabada la visita, ens dirigirem cap a la propera localitat de Famagusta. Aquesta ciutat, segons alguns historiadors fou fundada com a Arsinoe pels Ptolomeus durant l’ocupació egípcia de l’illa entre els segles II i I a.C. i va prosperar gràcies a la decadència de la veïna Salamina. Famosa per albergar més de 300 esglésies, moltes de les quals encara s’alcen en runes, és sens dubte la seva catedral de Sant Nicolás construïda a finals del segle XII inspirada en la francesa de Reims, la més notable de totes, a més a més essent el lloc on els sobirans de la dinastia de Lusignan eren coronats com a reis de Jerusalem. Després de la conquesta turca el 1570 fou transformada en mesquita afegint-li un minaret. Davant d’ella s’albiren les restes del palau dels monarques de Xipre i dels governadors venecians, embellit amb columnes portades des de la propera Salamina. Acabades les visites, disposarem de breu temps lliure. Tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.
LÀRNACA – BARCELONA (via ciutat europea)
Esmorzar a l’hotel (tipus pick-nik). Sortida de bon matí cap a l’Aeroport de Làrnaca. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a Barcelona (via una ciutat europea). Arribada a l’Aeroport del Prat. Final del viatge i dels nostres serveis tot desitjant hagin gaudit de la seva estada a Xipre.