Racons inèdits de L’AVEYRON I EL LARZAC

Abadies de Conques i Sylvanès
Rodez i el Museu Fenaille
Ruta d’Abadies i Templers
Espais Naturals del Midi Francès

LA CAVALERIE

RODEZ

CONQUES

NAJAC

VILLEFRANCHE DE ROUERGUE

BELCASTEL

SAINT GENIEZ D’OLT

ESPALION

ESTAING

ABADIA DE SYLVANÈS

LODÈVE

L’Aveyron, departament situat al sud del Massís Central de França, es presenta com una de les comarques més singulars del país, amb uns paisatges pintorescos, esquitxats de pobles extrets de les més remotes llegendes, on la història narra un passat medieval gràcies a la gran quantitat de ciutadelles, castells i esglesioles que es perden en el temps, tot acompanyat d’una gastronomia local de gran qualitat, presidida pels famosos formatges. El Larzac francès forma part del Gran Parc Natural de “Les Grandes Causses” un dels racons més aïllats i d’una gran bellesa natural del Languedoc on hi trobem autèntiques joies arquitectòniques que gairebé són desconegudes pel gran públic, emmarcat per una àrea plena d’antics megalits, així com per l’encisadora Abadia de Sylvanès, sense oblidar-nos de l’antiga seu episcopal de Lodève. Alhora també compta amb una important concentració d’antigues Comandaries del Temple i dels Hospitalers on hi destaquen la Cavalerie i La Couvertoirade. Jaume Cluet

Director de Kulturalia

BARCELONA – LA CAVALERIE – RODEZ

Sortida en direcció a La Jonquera. Breu parada en el trajecte per fer l’esmorzar per lliure (No Inclòs). Continuació de la ruta tot travessant el Rosselló en direcció a Béziers i tot seguint la Vall de l’Hérault i la comarca del Larzac fins arribar a la vila històrica de La Cavalerie. Dinar a un restaurant local. A la tarda, coneixerem aquesta ciutadella medieval, una de les més importants i millor conservades Comandaries del Temple, amb les seves extenses muralles i el seu llarg camí superior de ronda, així com l’església renovada del segle XVIII amb nombroses cases amb una típica arquitectura medieval. Tot seguit, continuarem el trajecte fins arribar a la capital de l’Aveyron, Rodez. Sopar i allotjament a l’hotel.

RODEZ, EL MUSEU FENAILLE I L’ABADIA DE CONQUES

Esmorzar. Tot seguit ens desplaçarem a la coneguda i esplèndida vila de Conques, on s’albira la meravellosa i arraulida Abadia de Sainte Foy, joia de l’arquitectura romànica i punt neuràlgic del camí de Sant Jaume francès. Visitarem tot el seu conjunt abacial, constituït per la famosa abadia dedicada a Santa Fe, erigida al voltant del segle XI i que reflecteix el seu màxim esplendor en el meravellós timpà esculpit i dedicat al Judici Final. Hi destaquen també els vestigis d’un claustre i el fastuós tresor, que concentra una magnífica col·lecció d’art sacre amb la fabulosa imatge d’or de Santa Fe. Tot el conjunt abacial ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i està situat al bell mig d’un paratge idíl·lic de la comarca del Rouergue. Acabada aquesta interessant visita, tornarem a Rodez per a dinar. A la tarda, visitarem aquesta antiga ciutat, carregada d’història. Hi ressalta la seva vistosa catedral gòtica, d’una factura sublim i aixecada a partir del segle XIII, la qual constitueix el monument més important gràcies al seu campanar d’estil gòtic flamíger que s’albira imponent a 87 metres d’alçada. També coneixerem el centre medieval de la ciutat, amb carrerons i palauets singulars. Visitarem el Museu Lapidari Fenaille, una de les millors col·leccions a Europa en art lapidari, on veurem tota una exposició de làpides, estàtues i menhirs d’arreu d’Europa des de 300.000 anys enrere. Acabada aquesta interessant visita, tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.

RODEZ, NAJAC, VILLEFRANCHE DE ROUERGUE I BELCASTEL

Esmorzar a l’hotel. Sortida ben d’hora cap a l’est per a visitar les localitats més singulars del departament de l’Aveyron, com Najac, Villefranche i Belcastel, tots ells inscrits a la llista dels “Pobles més bonics de França” i dins la comarca de Rouergue. Començarem per la vista de Najac, petita i bucòlica localitat suspesa al llarg d’una cresta rocosa, formant un sol carrer i coronada per un castell medieval des del qual s’obtenen esplendoroses vistes sobre els meandres del riu Aveyron i uns magnífics paisatges boscosos al voltant. Tot passejant podrem veure el seu bonic patrimoni civil i religiós, on hi destaquen cases antigues, l’església gòtica de Sant Joan Evangelista, la Porta de la Pica i la Plaça del Barry, entre altres. Continuació de la ruta fins arribar a Villefranche de Rouergue, una de les millors bastides medievals del sud de França, fundada el 1252 per Alfons de Poitiers, comte de Toulouse i germà de Saint Louis (rei de França). Tot passejant, descobrirem un fabulós patrimoni històric, amb la plaça porxada de Notre Dame, des d’on discorren els carrerons sinuosos esquitxats de cases antigues i palauets pertanyents a l’antiga burgesia comercial. Visitarem la Cartoixa de Saint Sauveur, obra mestra del gòtic amb un fabulós claustre i també la Col·legiata de Notre Dame del segle XV amb un vistós campanar i on a l’interior es pot observar el seu més preuat tresor, el Cor amb 62 cadires que il·lustren la visió de tot un univers medieval. A última hora del migdia, dinar a un restaurant local. A la tarda, sortirem cap a la petita localitat de Belcastel, un poble extret de la més remota llegenda gràcies a la seva romàntica posició sobre el riu Aveyron, amb un castell completament restaurat i un nucli antic que ha sabut conservar el seu traçat medieval. Tot passejant, veurem el seu pont medieval, la petita església de la Madeleine del segle XV, les cases al voltant del castell, les antigues forges, etc. Tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.

RODEZ, SAINT GENIEZ D’OLT, ESPALION I CASTELL D’ESTAING

Esmorzar. Aquest matí ens desplaçarem cap al petit País d’Olt, una de les comarques més boniques de l’Aveyron nord, on trobem la bonica vila de Saint Geniez d’Olt, considerada la perla del segle XVIII de tota la Rouergue degut al seu esplendorós passat reflectit per la seva riquesa dels seus palauets clàssics, les boniques places i diverses esglésies, escampades a la llera del riu Lot que travessa tota la vila rural. Posterior continuació de la ruta tot resseguint el curs del riu Lot fins arribar a la vila d’Espalion, on hi destaca el vell palau del 1572 construït per l’antic governador de la Baronia de Calmont, el pont vell, classificat com a Patrimoni de la UNESCO, la Maison d’Assezat, l’antiga església de Saint Jean, etc. Al migdia, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda trasllat fins a la veïna població d’Estaing amb el seu preuat pont gòtic sobre el riu Lot, classificat com a Patrimoni Mundial de la UNESCO i que forma part de la ruta xacobea francesa, alhora que compta amb el magnífic Castell medieval del segle XIII propietat de la Família de l’ex-president Valery Giscard d’Estaing, sense oblidar-nos del nucli antic, la cooperativa i l’església parroquial on es guarden les relíquies del patró local, Saint Fleuret. Acabada aquesta interessant visita, tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.

RODEZ – ABADIA DE SYLVANÈS – LODÈVE – BARCELONA

Esmorzar. Aquest matí deixarem Rodez per tornar cap a Catalunya. En el camí aprofitarem per a dur a terme l’última visita amb l’acollidora Abadia de Sylvanès, fundada per l’orde del Císter en una vall fèrtil i boscosa on hi destaca l’església abacial gòtica-romànica de transició, joia arquitectònica del departament de Roergue, on podrem contemplar les gal·leries dels claustre, la sala capitular, l’escriptori i l’antiga sagristia, entre d’altres. Acabada la visita, continuació del trajecte fins arribar a la localitat de Lodève, on durem a terme el dinar de comiat a un restaurant local. A la tarda, després d’una agradable sobretaula, continuació del trajecte fins arribar Barcelona. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta per l’Aveyron i el Larzac francès.

Por favor, prueba que eres humano seleccionando el corazón.