BULGÀRIA i els seus tresors

 

Antigues Deesses Neolítiques, Religió Òrfica i Dioníssica

L’Or i Tombes dels Reis Tracis, Bogomils i Ortodoxes

El Regnat Turc, Iconografia i Monestirs Bizantins

Essències dels Balcans

Sofia

Boiana

Veliko Tarnovo

Arbanasi

Varna

Nesebar

Kazanlak

Shipka

Kardjali

Tatul

Bachkovo

Plovdiv

Aquest és un viatge per a descobrir els orígens de l’antiga Europa, anterior al naixement de la Grècia clàssica. Dins de l’espai geogràfic que avui coneixem sota el nom de Bulgària, s’hi troba la col·lecció mes ancestral de les Deesses del Neolític (al voltant dels 8.000 anys d’antiguitat). Així mateix descobrirem un dels pobles indoeuropeus més antics com foren els Tracis i l’enigma de les seves tombes reials (que ja foren esmentats per Homer tant a la Ilíada com a l’Odisea) que van influir de forma decisiva en la implantació a la veïna Grècia dels enigmàtics cultes a les deïtats hel·lèniques d’Orfeu i Dionís. Alhora descobrirem l’esplendor dels singulars monestirs bizantins i la bellesa de les seves icones, la tradició cristiana dels ortodoxes i els bogomils (els càtars de l’Europa oriental), sense oblidar-nos de la petjada del domini turc i la posterior independència búlgara. Tot això dins d’un marc geogràfic inèdit que va des del cor dels intrèpids Balcans fins a les encisadores platges del Mar Negre.

Jaume Cluet

Director de Kulturalia

BARCELONA – SOFIA

Presentació a l’Aeroport de Barcelona i sortida amb el vol direció a Sofia. Arribada a l’Aeroport de Sofia, assistència per part dels nostres corresponsals i trasllat a l’hotel. Allotjament.

SOFIA – BOIANA – VELIKO TARNOVO

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí el dedicarem a visitar el centre de Sofia, la capital búlgara, per a conèixer els llocs més importants com la Catedral Alexander Nevski, la més gran de tota la Península Balcànica, La Rotonda de Sant Jordi i les ruïnes de l’antiga Serdica, la primitiva ciutat històrica de la capital, datada al voltant del segle II a.C. Posterior visita a l’antiga i encisadora Església de Boiana, situada a les rodalies de la capital, monument sota la custòdia de la UNESCO amb notables frescos de tradició bizantina, obra d’autor desconegut i d’una bellesa singular. Al migdia, servei de dinar a un acreditat restaurant. A la tarda, sortida cap a Veliko Tarnovo, l’antiga capital de Bulgària en plena Edat Medieval. Sopar i allotjament a l’hotel.

VELIKO TARNOVO – ARBANASI – VARNA (MAR NEGRE)

Esmorzar a l’hotel. Al matí durem a terme la visita de la històrica ciutat de Veliko Tarnovo, que compta amb un notable casc antic i que alhora ve a ser l’antiga capital i lloc de residència dels tsars búlgars, representada per l’esplèndida Fortalesa militar de Tzaveretz, de la que encara hi ha notables restes arquitectòniques i que està coronada per una notable església de tradició bizantina. Posterior trasllat a Arbanasi, autèntic poble-museu de les antigues tradicions populars búlgares amb nombroses i ben conservades cases declarades Monuments Històrics, on hi destaca la Casa de Konstantzaliev i la bonica Església de la Nativitat amb notables escenes bíbliques i clàssiques del segle XVII. Al migdia, dinar en un acreditat restaurant. A la tarda, continuació de l’itinerari passant per Shumen on podrem contemplar el famós Genet de Madara, impressionant escultura rupestre inclosa al llistat de la UNESCO. Posterior continuació de la ruta cap a Varna, la capital marítima del país, ubicada en plena costa del Mar Negre. Sopar i allotjament a l’hotel.

VARNA – NESEBAR – KAZANLAK    

Esmorzar a l’hotel. Al matí, visita del centre històric de la ciutat de Varna on hi destaca el notable edifici del Teatre Nacional, la bonica Església de l’Assumpció, la segona més gran de tot el país, i molt especialment el Museu Arqueològic, on s’hi troben les peces d’or d’època tràcia, autèntiques joies artístiques que a l’actualitat estan considerades les de major antiguitat del món. Posterior sortida cap a Nessebar, indret històric situat en una petita península del Mar Negre, coneguda com l’antiga Mesembria, fundada pels grecs l’any 510 a.C., i que compta amb més de 40 esglésies, la immensa majoria d’elles construïdes a instàncies dels antics nobles bizantins que juntament amb les típiques cases de fusta del segle XIX l’han convertit en un enclavament declarat Patrimoni de la Humanitat. Durem a terme una interessant visita peatonal per la zona antiga. Al migdia, servei de dinar a un acreditat restaurant local. A la tarda, sortirem cap a Kazanlak. Sopar i allotjament a l’hotel.

KAZANLAK – LA VALL DELS REIS TRACIS – SHIPKA – KARDJALI

Esmorzar a l’hotel. Al matí, trasllat al centre històric de Kazanlak, on hi destaca la famosa Tomba tràcia de Kazanlak, notable monument de la UNESCO, amb excel·lents pintures del segle IV a.C., de gran valor artístic i arqueològic, símbol de les grans dinasties tràcies. Visitarem el Museu d’Història de la ciutat, on coneixerem les principals col·leccions dels tresors tracis, extraccions dels jaciments i antigues tombes sacres d’aquesta cultura mil·lenària, amb peces que es remunten fins a 2.500 anys enrere. Posterior trasllat a les rodalies per a visitar el principal Túmul de la Vall dels Reis Tracis conegut com la tomba Goliama Kosmatka, antic santuari traci de 2.400 anys d’antiguitat que els experts consideren que era el lloc on es guardava la tomba del rei Seutus III, un poderós rival d’Alexandre el Gran. Posterior visita al Monestir de Shipka de tradició ortodoxa russa, en honor dels combatents russos que al segle XIX van ajudar a Bulgaria a deslliurar-se del llarg domini turc. Al migdia, dinar a un restaurant de les rodalies. A la tarda, sortida cap a Kardzali amb posterior arribada a l’hotel. Sopar i allotjament.

KARDJALI – PERPERIKON – TATUL – KARDJALI

Esmorzar a l’hotel. Jornada sencera dedicada a la descoberta dels dos jaciments arqueològics més importants de Bulgària. Al matí sortirem cap a l’ancestral ciutat sagrada tràcia de Perperikon, ubicada al marc geogràfic de la Serralada dels Rodope. Aquest notable jaciment arqueològic és una barreja de fortalesa i palau reial, amb zones residencials i espais sacres d’adoració dedicats a la divinitat de Dionís. Aquesta recent i exitosa troballa del nostre temps actual, concretament de l’any 2002, duta a terme per prestigiosos arqueòlegs de l’Institut de Tracologia de Sofia, ha estat equiparada a les importants descobertes que en el seu moment van tenir Troia, Cnossos i Micenes. Així, segons les antigues llegendes i també segons les descripcions del cèlebre historiador grec Herodot, Perperikon seria el centre ritual i sacre dels tracis, autèntic “omphalos” on els seus primigenis reis hi van habitar, i el lloc on els sacerdots tracis entraven en contacte amb la divinitat. És en aquest mateix indret on la sacerdotessa-pitonissa va augurar a Alexandre el Gran que seria el nou rei del món i que uniria sota el seu ceptre grans territoris d’Orient i d’Occident. Acabada aquesta interessant visita, es durà a terme el servei de dinar a les rodalies. A la tarda, ens traslladarem a les rodalies de Monchilgrad on a l’enclavament del petit llogaret de Tatul farem visita al Jaciment arqueològic o Santuari relacionat amb la figura mítica d’Orfeu on es diu que aquest insigne personatge mitològic, tant dels tracis com dels antic grecs, fou enterrat aquí ja que s’hi troben dos sarcòfags arqueològics amb un altar principal i un pou de tres metres de profunditat dins de l’incomparable marc geogràfic de les muntanyes dels Rodopes Orientals. Acabada la visita, posterior tornada a Kardzali. Sopar i allotjament a l’hotel.

KARDJALI – MONESTIR DE BACHKOVO – PLOVDIV

Esmorzar a l’hotel. Sortida al matí per anar a visitar el Monestir de Bachkovo, el segon en importància del país ja que va ser protegit pel tsar Ivan Alexander sota els auspicis del darrer Patriarca Euthymius de l’Església Ortodoxa medieval búlgara, qui va fundar l’Escola Literària Tarnovo i que fou alhora desterrat pels turcs en aquest indret on hi va morir a principis del segle XV. Al migdia, dinar a un restaurant de les rodalies. A la tarda, sortida cap a Plovdiv per a visitar aquesta ciutat, considerada una de les més boniques de Bulgària. Durem a terme una extensa visita guiada a tot el seu conjunt monumental. Coneguda com l’antiga Eumolpia i posteriorment anomenada Filipopolis en honor al pare d’Alexandre el Gran, Felip II, qui la va refundar. Descobrirem els racons més singulars, caminant pels seus estrets carrerons medievals, on coneixerem el barri del típic estil renaixement balcànic, així com un esplendorós Teatre Romà del segle II d.C. o la magnífica Mesquita Turca. Acabada la visita, trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.

PLOVDIV – MONESTIR I MUNTANYES DE RILA – SOFIA

Esmorzar a l’hotel. Sortida cap al Monestir de Rila, el segon gran monestir dels Balcans. És el monument més emblemàtic de Bulgària, el millor exemple de la perfecció arquitectònica bizantina a Bulgària. Fou fundat als anys 30 del segle X, en un singular indret de les Muntanyes de Rila, que són semblants als nostres espais muntanyencs pirinencs. Tant al seu exterior com a l’interior s’hi conserven diversos frescos i iconografies emblemàtiques de l’art búlgar de gran qualitat artística. Disposa de diversos museus que conserven una mostra representativa dels tresors de l’art sacre bizantí. Aquest emblemàtic monestir ha estat inclòs al catàleg del Patrimoni Cultural de la UNESCO a partir de l’any 1893. Al migdia, servei de dinar a un acreditat restaurant. Posteriorment, a la tarda, farem el camí de tornada cap a la ciutat de Sofia, on disposarem de temps lliure. Al vespre ens desplaçarem a un acreditat restaurant per a fer el sopar de comiat amb un típic menú local i amb un espectacle tradicional búlgar. Posterior trasllat a l’hotel i allotjament.

SOFIA BARCELONA

Esmorzar a l’hotel. Aquest darrer matí, el dedicarem a visitar el Museu Nacional d’Història de Bulgària per a poder recordar els diferents episodis que hem anat descobrint al llarg d’aquest interessant itinerari per aquesta singular terra dels Balcans i, en acabat, temps lliure. Al migdia, servei de dinar a un acreditat restaurant. A una hora indicada, trasllat a l’Aeroport de Sofia. Embarcament i sortida amb el vol de tornada a Barcelona. Arribada a l’Aeroport del Prat. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta per Bulgària.

Por favor, prueba que eres humano seleccionando el corazón.