+34 93 496 14 67 info@kulturalia.es

L’ENIGMA DELS ETRUSCS

Etrúria, la primera civilització d’Itàlia

Florència

Populònia

San Gimignano

Orvieto

Perugia

Pitigliano

Vulci

Tarquinia

Norchia

Cerveteri

Roma

Aquest viatge és el punt d’enllaç amb l’antiga cultura dels Etruscs, els també anomenats fabulosos i mítics “tirrens” per Herodot, que molt probablement arribaren de terres llunyanes d’Orient i ocuparen els espais centrals i costers de l’antiga Toscana i Umbria. A partir de la seva fusió amb els pobles del Lazi, i molt especialment amb Roma, van donar naixement a la primera gran civilització i imperi d’Occident. Abans de l’esplendor de Roma, fou la Cultura dels Etruscs qui va regnar per gran part dels territori italià amb gran esplendor, luxe i notables obres arquitectòniques. Així, aquests vestigis arqueològics de romans i etruscos s’entrecreuen en aquest interessant viatge per les grans abadies i singulars necròpolis situades en el bell cor del territori peninsular d’Itàlia.

Jaume Cluet

Director de Kulturalia

BARCELONA – FLORÈNCIA

Presentació a l’Aeroport de Barcelona a l’hora indicada. Facturació dels equipatges i embarcament. Sortida amb el vol direcció a Florència. Dinar per lliure a bord (No inclòs). Arribada a l’Aeroport de Florència i trasllat amb autocar a la ciutat. A la tarda, es durà a terme una breu visita pel cor històric d’aquesta monumental ciutat, una de les més belles d’Itàlia, pàtria de Dante i bressol de la moderna llengua italiana, ubicada a la vora del riu Arno on hi destaca l’exhuberant Plaça del Duomo, la Catedral de Santa Maria dei Fiore, el Baptisteri, el Campanar de Giotto, el Ponte Vecchio, les esglésies de San Lorenzo, Santa Maria Novella, Santa Croce, les Capelles dels Médicis i també nombrosos Palaus del Renaixement i notables museus entre els que sobressurt la famosa Galeria dels Uffizi i la Galeria de l’Academia. En acabat, trasllat a l’hotel i allotjament.

FLORÈNCIA – POPULÒNIA – SAN GIMIGNANO – FLORÈNCIA

Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí per a visitar el Parc Arqueològic de Baratti i Populonia, on es troben les restes de l’antiga Pupluna, l’última de les dotze ciutats etrusques, situada a la vora del mar i dominant l’esplèndida cala de Baratti. Cal destacar la seva acròpoli a dalt del turó, en la qual es distribuïen les residències dels aristòcrates, protegides per muralles. Coneixerem la Necropoli di San Cerbone, on resulten especialment interessants les tombes del període orientalitzant, formades per grans túmuls circulars de pedra amb dromos d’accés i càmera quadrada de falsa cúpula, així com la Via delle Cave, que condueix a la Necropoli delle Grotte, un conjunt de tombes hipogees de càmera simple distribuïdes, a diferents nivells, sobre una paret de roca de gres. Al migdia, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, continuació cap a San Gimignano per a fer un breu passeig per aquesta ciutat, veritable joia medieval arquitectònica italiana, situada dalt d’un cim que domina la tranquila Vall d’Elsa on hi destaca la Piazza del Duomo emmarcada per set altives i imponents Torres, la Basílica de Santa Maria Assunta del segle XII, els Palaus del Popolo i del Podestà, l’esbelta església romànico-gòtica de San Agostino, etc. En acabat, tornada a Florència i trasllat a l’hotel. Allotjament.

FLORÈNCIA – ORVIETO  

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí tindrà lloc la visita del Museu Arqueològic de Florència, ubicat al Palazzo della Crocetta, on hi destaquen les seccions topogràfiques d’Etrúria i l’antiquarium etrusc-grec-romà amb notables peces de l’escultura etrusca i figures votives com la Quimera d’Arezzo i Arringatore, entre d’altres. Acabada la visita, sortida en direcció a la regió d’Umbria. Dinar en ruta. A la tarda, arribada a la població d’Orvieto que conserva alguns vestigis d’època etrusca en els fonaments de les esglésies de San Andrea, San Domenico i el temple del Belvedere, així com l’interessant col·lecció arqueològica del Museu del Palazzo Faina, sense oblidar-nos de la seva notable Catedral o Duomo. Temps lliure per a visitar la ciutat. Trasllat a l’hotel i allotjament.

ORVIETO – PERUGIA – ORVIETO

Esmorzar a l’hotel. Al matí tindrà lloc la visita d’Orvieto. Començarem pel Pozzo di San Patrizio, un antic pou construït entre el 1527 i el 1537 per ordre del Papa Clemente VII que s’havia refugiat a Orvieto durant el saqueig de Roma. El pou cilíndric precipita més de 50 metres en un disseny de doble hèlice i constitueix una increïble obra mestra d’enginyeria hidràulica. Tot seguit, visitarem el Pozzo della Cava, complex subterrani situat al cor del casc medieval de la ciutat. La característica singular de tota l’estructura, que la fa única a tot el país, és el fet de contenir un gran nombre de troballes etrusques, així com medievals i del Renaixement. Acabada la visita, coneixerem la Necropoli del Crocifisso del Tufo, construïda al segle VI a.C. seguint un pla urbanístic similar al d’una ciutat: tombes modulars reunides en “illes” separades per carrers que es creuen perpendicularment. Les inscripcions que trobem als arquitrabes són un dels majors testimonis epigràfics de l’Etrúria que ha permès elaborar un marc bastant complet de la composició de la societat de Velzna en la qual estaven presents, juntament als personatges de la burgesia local, un gran nombre d’individus provinents d’altres punts de la Península. Dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, sortida cap a la localitat de Perugia, ciutat de marcada tradició etrusca que respira per tot arreu un llegat patrimonial i monumental amb la notable muralla etrusca, l’arc etrusc, la Porta Marzia i els externs hipogeus de S. Manno i Volumini, i destacant així mateix la Roca Paolina, el Palau medieval dels Priri i la bonica Fontana Maggiore. Visitarem l’Ipogeo dei Volumnii, una tomba monumental etrusca del període hel·lenístic (III – I a.C.) d’estructura molt complexa i formada per 10 habitacions excavades a gran profunditat. Tot seguit, farem un passeig pel centre monumental de Perugia, tot resseguint la muralla romana així com la seva porta més important, la Porta d’August. Acabades les visites, tornada a l’hotel i allotjament.

ORVIETO – PITIGLIANO – VULCI – TARQUINIA

Esmorzar a l’hotel. Al matí, visita de Pitiglano, una localitat petita i fascinant situada al damunt d’un promontori de pedra volcànica, on la presència dels etruscos fou llarga i important. Les abundants grotes, els camins a la pedra i els nínxols allà excavats demostren que la localitat fou un centre important pels estruscos. Tanmateix, els voltants de Pitigliano compten amb nombroses excavacions arqueològiques que van des d’aquests camins fins a restes de diferents assentaments i necròpolis. Coneixerem el Parc Arqueològic Città del Tufo, poblat etrusc que es va desenvolupar a partir del període orientalitzant afavorit per la seva estratègica posició juntament a importants vies de comunicació amb Vulci, Orviero i l’Etruria Central. D’aquestes es conserven llargs trossos de gran impacte visual anomenats “Via Cava”, amb altes parets excavades a la roca de fins a 25 metres d’alçada. La més important de totes és la Vie Cave di San Giuseppe amb una interessant necròpolis. Acabades les visites, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, visita de Vulci, antiga ciutat etrusca, on farem un interessant recorregut pels monuments més suggestius, com el majestuós pont del Diable (s. III a.C.), de 30 metres d’alçada, així com el castell medieval de l’Abadia (s. XIII). Visitarem el Museu Arqueològic, situat dins del castell, on podrem admirar, entre d’altres, les riques decoracions de la tomba de la Panatenaica així com ceràmica etrusca i grega, bronzes, sarcòfags, exvots i elements arquitectònics que antigament adornaren les tombes i els temples. A continuació, visitarem el Parc Arqueològic, on podrem admirar les excavacions arqueològiques de metròplis etrusco-romanes de Vulci, les tombes etrusques nobles i els objectes exposats al Museu Arqueològic. Tot això, immèrs en un marc natural inigualable. D’aquí cal destacar especialment el túmul della Cuccumella i la Tomba François. Acabada la visita, sortida cap a Tarquinia. Trasllat a l’hotel i allotjament.

TARQUINIA – NORCHIA – TARQUINIA

Esmorzar a l’hotel. Al matí, sortida en direcció a la comarca de la Maremma meridional fins arribar a Tarquinia des d’on ens desplaçarem cap a un dels enclavaments mes importants de l’antiga Etrúria, on s’hi troba la Necròpoli etrusca dei Monterozzi, amb una extensa notable col·lecció de 60 tombes pintades aproximadament de gran valor artístic, entre elles la de Scudi, Orco, Tori i Auguri dels segles VI i V a. C. Posterior trasllat fins a la ciutat per a visitar el prestigiós Museo Archeologico Nazionale Tarquinense que exhibeix un recull d’altres notables col·leccions etrusques de la comarca. A continuació, tindrà lloc la visita del Santuario dell’Ara della Regina e i Cavalli Alati, el major temple etrusc conegut i el més monumental, descobert l’any 1938 per Pietro Romanelli. Cal destacar la decoració del frontal del temple on es conserven els “cavalls alats”, una obra mestra de coroplàstica etrusca i alguns altres fragments, tots en exhibició a la Sala d’Armes del Museu de Tarquinia. Dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, visita de Norchia, emplaçament arqueològic etrusc dels voltants de Vetralla. Segons els últims estudis, podria tractar-se de l’antiga Orclae, situada al llarg de la via Clodia i que gravitava a l’òrbita de la propera i més potent Tarquinia. Cal destacar la seva necròpoli rupestre, amb tombes en forma de “dau” o “mig dau” a les quals s’accedia a través de dues escales laterals excavades a la roca, i amb una càmera sepulcral situada més avall on s’accedia a través d’un dromos. En acabat, tornada a l’hotel i allotjament.

TARQUINIA – PYRGI – CERVETERI – ROMA

Esmorzar a l’hotel. Al matí, visita de Pyrgi, antic port etrusc del Laci, al nord-oest de Caere, dins la comuna de Santa Marinella. Les restes de les seves muralles defensives formen blocs poligonals de gres i roca calcària meticulosament amalgamades i tanquen una àrea rectangular de 200 metres d’ample per 220 metres de llarg, tot i que el quadrant sud-occidental fou destruït provablement per l’erosió del mar, el qual contenia el temple a Leucotea, la fundació de la qual s’atribueix als pelasgos. L’any 1957 les excavacions van revelar l’existència d’un gran temple de tres àbsides i el 1964 foren trobades les famoses “Làmines de Pirgi” que contenien textos en etrusc i fenici i que actualment es troben exposades al Museu Nacional Etrusc de Roma. Coneixerem la seva Àrea Sacra (Temple A i Temple B), així com el seu Museu Arqueòlogic “Antiquarium”, ric en artefactes històrics de gran importància arqueològica dels centres de la població de Pyrgi i del seu Santuari d’origen etrusc. En aquest museu podem trobar diverses peces de ceràmica, planxes d’or que representen retrats fenicis i etruscos, ceràmica i terrasseria votiva de l’època hel·lenística. Dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, continuació de l’itinerari fins a un altre dels punts primordials de la cultura etrusca, la ciutat de Cerveteri, on als seus entorns es troba la Via degli Inferi, ruta escènica tallada a la roca pels etruscos, on algunes de les seccions a la paret arriben a 10 metres d’alçada i on encara es poden veure algunes impressions dels carros que l’han creuada. Aquí trobarem la coneguda Necropoli della Banditaccia, de gran interès per a entendre la importància de l’antiga arquitectura funerària dels túmuls etruscos. En acabat, continuació de l’itinerari fins arribar a la gran metròpoli de Roma. Trasllat a l’hotel i allotjament.

ROMA – VEIO – ROMA

Esmorzar a l’hotel. Al matí, sortida cap a la vila d’Isola Farnese per a visitar el Parc Arqueològic de Veio, on descansen les restes d’aquesta antiga ciutat etrusca que fou rival de Roma pel control del Tíber. L’assentament arqueològic conserva importants monuments com el Santuari de Portonaccio, primer temple de l’ordre toscana que es va erigir a Etrúria (als voltants del 510 a.C.) i un dels més antics i més venerats de tota Etrúria. Les excavacions van començar el 1914 i continuaren més tard amb el descobriment de la famosa estàtua d’Apolo l’any 1916. També cal destacar les tombes més antigues pintades d’Etrúria: la Tomba dels Lleons Rugents i la Tomba dels Ànecs. Acabada la visita, tornada a Roma i dinar a un restaurant local. A la tarda, tindrà lloc la visita del Museu della Vil·la Giulia, el major museu d’antiguitats etrusques, també conegut com “Museu Nacional Etrusc”. El seu tresor individual més famós és el monument funerari de terracota, a tamany quasi natural, anomenat “Sarcòfag dels Esposos”, on es representa una parella reclinada com si estiguessin a un banquet. Les primeres sales del museu s’organitzen segons un sentit topogràfic i un altre de cronològic, on podrem observar troballes de Vulci, Bisenzio, Veio, Cerveteri, Falerii, Alatri, Palestrina i Umbria, entre d’altres. El museu també conté igualment una secció epigràfica que alberga destacadament les “Làmines de Pyrgi”, provablement les més antigues inscripcions conegudes de la Itàlia pre-romana. Acabada aquesta visita, gaudirem de temps lliure a Roma per seguir coneixent aquesta fabulosa ciutat. Descobrirem els espais històrics mes ancestrals de la gran capital romana, de manera que ens podem endinsar en els períodes inicials dels orígens de l’època monàrquica a Roma quan es produí la fusió entre els primers romans i els antics etruscos, a través del monuments que reflecteixen aquests fets i que alhora són bastant desconeguts pel gran públic que visita la metròpoli. D’aquesta manera ens podem endinsar a la zona arqueològica dels famosos Fòrums romans i el Mont Palatí, autèntic primer nucli urbà fundat pel llegendari Ròmul l’any 753 a.C., on es troba la “Casa Romuli” que conserva el traçat de les primeres cabanes de l’època de l’Edat del Ferro. Podem continuar per l’àrea sacra de San Omobano amb les restes dels antics temples de Fortuna i Mater Matuta, edificats per l’etrusc Servio Tullio, i el Temple de Giove Capitolino, per Tarquinio el Superb. Podem seguir per l’espai obert del que fou el Gran Circ Màxim i la Cloaca Màxima que possibilità l’eclosió i gran creixement de la ciutat i que foren construïts sota els auspicis del rei etrusc Tarquinio Prisco. Per acabar, podem visitar el Ponto Roto i La illa Tiberina, amb les runes soterrades de l’antic temple d’Esculapi i el seu antic Port fluvial. A una hora indicada, tornada a l’hotel i allotjament.

ROMA – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel. Al matí, temps lliure a Roma per acabar de gaudir i conèixer els magnífics espais i racons culturals que per tot arreu ofereix “la ciutat eterna” als seus visitants. Al migdia, dinar de comiat a un restaurant local. A una hora indicada, trasllat amb autocar a l’Aeroport de Roma. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a Barcelona. Arribada a l’Aeroport de Barcelona. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta per l’Etrúria.

Por favor, prueba que eres humano seleccionando el camión.