LLEGENDES DE PÈRSIA
Tradicions i Patrimoni de l’Iran
Essències de l’Àsia Central
Del Mar Caspi al Golf d’Oman
shiraz
kerman
mahan
yazd
isfahan
qom
teheran
Un país com Iran, que ha vist passar per les seves terres els imperis més poderosos i les cultures més refinades del seu temps, per força ha de guardar preuats tresors d’aquest pas i ser depositari del millor que cada cultura va aportar a la civilització i a l’art. Viatjar a Iran és fer un viatge plagat de descobriments… Deixi’s seduïr per l’antiga Pèrsia!
Miquel MiróPresentació a l’Aeroport de Barcelona. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol regular amb destinació a Shiraz (Via Istambul). Arribada a l’Aeroport de Shiraz, assistència per part dels nostres corresponsals i trasllat a l’hotel. Allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Avui visitarem aquesta ciutat, situada a una verda i fèrtil planura, als peus de la muntanya Allah-o-Akbar i a la vora del riu Khoshk. Considerada com una de les ciutats més impressionants d’Iran, Shiraz és coneguda com “la ciutat de les flors i els poetes” (els poetes Hafez i Sa’adi van viure i morir a Shiraz). Començarem les visites pel Jardí de Narengestan o Eram, un dels jardins més coneguts de Shiraz que fou construït al segle XIX durant el període qajar. Palmeres, xiprers i rosers de tots els colors ens regalaran fotografies i sensacions inoblidables. A continuació visitarem el Mausoleu de Hafez i Saadi, un poeta i místic del segle XIV. El mauseoleu, molt antic, del període seljúcida, és un dels llocs més visitats pel turisme local. Tot seguit coneixerem la Mesquita de Nasirol Molk, bellament restaurada, amb un interior fascinant, i que pertany al període dels monarques qajars. Continuarem el nostre recorregut pel complex de Karmikhan, un antic castell de la ciutat, i la Porta de Qoran, la porta principal d’accés a la ciutat en l’antiguitat. El monument d’arc triomfal és una reconstrucció de l’etapa de Karim Kan i rep aquest nom degut a que en el seu interior guardava un exemplar del Qoran i tothom que entrava o sortia de la ciutat rebia la benedicció del llibre sagrat dels musulmans. Dinar a un restaurant local. Al vespre, visitarem el Santuari d’Ali Ebn Hamzeh. Tornada a l’hotel, sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Avui sortirem cap al nord de Shiraz per a fer una de les visites més espectaculars del nostre viatge: el jaciment arqueològic de Persèpolis, literalment “la cituat persa”, que fou capital de l’imperi persa durant l’època aquemènida. La seva construcció començada per Darío I va continuar durant dos segles fins la conquesta de l’imperi persa per Alexandre el Gran. Mentre les capitals administratives van ser Susa, Ecbatana i Babilònia, la ciutadella de Persèpolis va mantenir la funció de capital cerimonial, on es celebraven les festes d’Any Nou. Els principals edificis són l’escala monumental, la porta de Jerjes, el palau de Jerjes i les tombes reials, entre d’altres. Acabada la visita, continuarem la notra ruta cap a la propera necròpolis de Naqsh-e Rustam, llur període de construcció es remunta al període preaquemènida, aproximadament entre els anys 2.500 i 2.000 aC fins al 438 dC en plena dinastia sassànida. La primera tomba excavada va ser la de Dario I, on els relleus presenten a Dario davant d’Ahura Mazda, i les altres tres tombes imiten la decoració de la principal. El més visible són les tombes d’Artaxerxes I, Xerxes, Dario I, Dario II, amb tombes en forma de creu excavada a la roca, a uns 20 metres d’alçada. Hi ha preciosos relleus amb escenes de tornejos, lluites i victòries d’aquesta època. En acabat, tornada a Shiraz i dinar a un restaurant local. A la tarda, tindrà lloc la visita del Basar de Vakil, construït durant el regnat de Karim Kan, al segle XVIII. Entre els seus passadissos trobarem des d’una petita mesquita fins a un caravanserrall, des d’una casa de tè a tot un recital d’aromes i colors que ens recorden una vegada més que aquest és territori pertanyent a la Ruta de la Seda. Acabades les visites, tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí cap a la ciutat de Kerman. Durant el trajecte visitarem l’antic Palau de Sarvestan, construït pel rei sassànida Bahram V i que domina una extena plana desèrtica. El palau fou construït amb pedra i morter i està format per tres iwans oberts per tots els costats. El seu interior deuria contenir una decoració molt fina, de la qual encara se’n conserven alguns elements. Dinar en ruta. Continuació del trajecte fins a Kerman. Trallat a l’hotel, sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí cap al sud-est per a visitar la regió de Mahan, que ofereix bonics paisatges en una combinació única de desert i muntanyes, la majoria d’elles nevades durant gran part de l’any. A la petita localitat de Mahan trobarem el mausoleu del dervix Shah Nematollah-e-Valli, una bellíssima obra d’art, en especial la seva cúpula de color verd blavós. La construcció data de 1437 sota els auspicis de Sha Abbas I però més tard va patir diverses ampliacions sota els regnats de Mohammad i Nasser od-Din. Tanmateix, a les afores de Mahan es troba el Jardí de Shahzadeh, jardins de l’època qajar ubicats en un paratge idíl·lic, amb arbres, estancs i tot un paisatge encisador. Dinar a un restaurant local. A la tarda, sortida cap a la localitat de Raien per a visitar la Ciutadella de Raien, considerada una de les construccions més grans després de la de Bam, que va ser destruïda fa uns anys en l’últim terratrèmol. El monument data de l’era sassànida i ocupa 20.000 metres quadrats de construccions fets amb tova. Acabades les visites, tornada a Kerman i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Aquest matí tindrà lloc la visita de Ganje Ali Khan, construcció espectacular de gran amplitud, situada al bell mig del Basar-e Vakil de Kerman i amb una estructura molt similar a les mesquites. Fou escola, basar, banys i fins i tot caravanserrall quan la llegendària Ruta de la Seda transcorria per aquestes terres. Dinar a un restaurant local. A la tarda, sortida cap a l’extrem occidental del desert fins arribar a la ciutat oasi de Yazd, una de les ciutats imprescindibles d’Iran, situada a la confluència de les terres del Dasht-e Kavir amb el Dasht e-Lut, on encara el zoroastrisme és una de les religions més importants. Trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Avui tindrà lloc la visita completa d’aquesta fabulosa ciutat que segur que ens sorprendrà ja que no s’assembla a cap altra ciutat de l’Iran. Multitud de cúpules rodones d’adob combinen amb els “badgir” (torres del vent) que s’utlitzen per la ventilació i que s’enlairen per sobre dels teulats. Començarem les visites pel complex d’Amir Chakhmaq, construït al segle XV, el qual llueix l’aspecte de la façana d’una mesquita, amb un iwan a dos nivells. A continuació, coneixerem la Mesquita de Jame, situada al nord del basar on abans hi havia un temple zoroastrià. La part més antiga de la construcció data del segle XII però quasit tota l’estructura, i en especial la part més espectacular és obra del segle XIV i es deu a Seyyed-Rokhn od-Din. El majestuós pòrtic d’entrada és el més alt i esvelt d’Iran. Molt a prop trobarem el Mausoleu de Seyyed Rokn od-Din, on podrem admirar una de les cúpules més espectaculars del país que a l’antiguitat comprenia l’observatori astronòmic, una escola teològica i una biblioteca. A continuació, farem un passeig pel barri antic de la ciutat, on es troben els “sabbats”, carrerons molt estrets on els edificis estan units amb arcs, i acabarem el recorregut a un dels seus nombroses basars per a viure el seu ambient. A continuació, sortirem cap a les afores de la ciutat per a visitar les Torres del Silenci i el Temple del Foc, dues torres de planta circular que van servir com a lloc d’inhumació pels creients zoroastrians. Acabades les visites, tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Sortida cap a Isfahan. Durant el trajecte tindrà lloc la visita de la Mesquita de Jame a Naeen, construcció iniciada en temps del Sha Malik, en ple període seljúcida. Malgrat que els elements que formen aquesta mesquita siguin de diferents èpoques es pot veure el típic estil iranià, amb un pati central envoltat per quatre iwans. Dinar en ruta. Arribada a Isfahan, on farem una breu visita panoràmica pels antics ponts que creuen el riu Zayande Rud i pel gran Basar de la ciutat. En acabat, trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Avui dedicarem el dia a visitar un dels llocs cristians de la ciutat, la Catedral de Vank, situada al barri Nova Jolfa, a la riba sud del riu Zayandeh. El temple és un dels llocs més importans pels cristians armenis de tot Iran i el seu estil esdevé una barreja d’art iranià i art renaixentista italià. Aquí es conserven les relíquies de Josep d’Arimatea. Continuarem el nostre recorregut tot fent parada a l’espectacular Palau de Chehel Sotun, al centre de la ciutat. Construït al segle XVII, és un dels millors exemples de l’arquitectura reial persa i digne de les mil i una nits. El palau té un gran jardí de més de 67.000 m2 i el seu pòrtic principal es reflexa en una gran bassa. L’interior conserva una decoració molt rica a base de pintures que representen escenes de la cort del Sha i un interessant saló de miralls. Tot seguit, visitarem una de les places més monumentals i meravelloses de tot el món, la plaça de Nagshe Jahan, amb més de 500 metres de llargada i considerada Bé Cultural per la UNESCO des del 1979. La seva façana és molt harmònica i es caracteritza per centenars de portes idèntiques totes rematades amb l’arc persa. Al nord destaca la porta de Qaisarieh, que dóna accés a un dels basars més interessants i peculiars del món. Al sud trobem la Mesquita d’Imam, coneguda com “la mesquita Reial” abans de la revolució. Està considerada com el monument religiós més complet i impactant de tot el país, amb una decoració de ceràmica esmaltada única al món i amb una policromia espectacular que esdevé un regal pels sentits. A l’oest de la plaça podrem visitar el Palau d’Ali Qapu. Visitarem el tercer pis que correspon a la planta noble, on trobarem un gran pòrtic obert a la plaça decorat amb pintures i miralls, que l’antiga cort utilitzava per a contemplar la plaça i presenciar els jocs d’hípica que es celebraven. Tot seguit visitarem el sisè pis, encara més espectacular, dedicat a celebracions de la cort i concerts, on destaca el saló de la música, amb una sonoritat molt especial. Per últim gaudirem de la terrrassa hipòstila, un mirador excepcional sobre la plaça. Acabada aquesta visita, coneixerem la Mesquita del Sheikh Lotfollah, situada a la plaça de l’imam i ordenada construïr el 1602 pel Sha Abbas I. Aquesta original mesquita forma part del conjunt que va ser inclòs el 1979 en el catàleg de Béns Culturals de la UNESCO. Dinar a un restaurant local. Acabades les visites, tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Al matí, sortida cap a Teheran i visita de la població de Qom, situada a 156 Km de la capital i considerada com la capital espiritual del país i del món xiita, convertida en un gran centre de pelegrinació, ciutat sagrada mercè al Sepulcre de Fàtima Ma Sumeh, germana de l´Imam Reza (798 – 816 dJC). La ciutat és alhora considerada com el centre mundial d´estudis islàmics xiites, amb nombroses escoles coràniques, mesquites i un magnífic patrimoni religiós. Dinar en un restaurant local. A la tarda, continuación del trajecte cap a Teheran, on previament visitarem el Mausoleu de l´Ayatolà Khomeini, amb un gran temple erigit en la seva memoria i tot seguit durem a terme una breu visita panorámica a la capital de l´Iran. Trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. Avui continuarem les nostres visites per la capital. Començarem pel Museu Arqueològic, situat dins del Museu Nacional d’Iran. Aquí podem trobar algunes de les peces úniques i excepcionals de la cultura iraniana com peces de ceràmica que es remunten al tercer mil·leni aC trobades en els diferents jaciments arqueològics del país. Una de les curiositats són les pedres negres de l’època elamita del 1250 aC per delimitar les fronteres entre els regnes, amb inscripcions cuneïformes i en alguna d’elles apareix el nom del rei Marduk Appal Aidin. En aquest museu també trobem una rèplica del Codi d’Hammurabi, trobat a Susa. La part històrica del museu va des del període aquemènida fins poc abans de la invasió àrab, amb exposició de les restes procedents de Persèpolis i Susa. Entre les peces més destacables trobem el mural de Dario I, en el que apareix Jerjes i la seva guàrdia personal. De Susa prové una obra egípcia en la que es representa a Darío i les 24 nacions que en aquell moment formaven el seu imperi. A la part forntal hi ha inscripcions jeroglífiques, mentre que en la seva base apareix l’escriptura cuneïforme en els seus tres estils: elamita, persa antic i babiloni. Dinar a un restaurant local. A la tarda, visitarem la Plaça de Tajrish i el seu Basar, així com Darband, barri de la ciutat que antigament fou un poble proper a Tajrish. És el començament d’un camí molt popular que s’enfila a la muntanya Tochal, des d’on es poden contemplar unes boniques panoràmiques sobre la ciutat. Continuarem les nostres visites amb el Palau de Niavaran. Aquest complex de palaus fou prèviament utilitzat com a residència dels Reis de Qajr. Entre la construcció edificada aquí fa 100 anys, només els Palaus de Sahebqaranieh i Ahmad Shah han conservat la seva arquitectura original. Durant el període de Pahlavi, l’exrei va canviar la façana del Palau Niavaran, fou museu en diverses ocasions incloent fins i tot una escola. Amb una construcció de 2.000 metres quadrats, el Palau de Niavaran està envoltat per un espaiós jardí de 5 hectàries. Fou construït entre els anys 1948 i 1967 i, seguint la Revolució Islàmica, fou transformat en museu l’any 1968. Per acabar la jornada, visitarem el Santuari d’Imam Zadech Saleh. Tornada a l’hotel, sopar i allotjament.
Esmorzar a l’hotel. A una hora indicada, trasllat a l’Aeroport de Teheran i sortida amb el vol de tornada Barcelona (Via Istambul). Arribada a l’Aeroport del Prat. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta Ruta per l’antiga Pèrsia.
