PARCS I JARDINS DE LA COSTA BLAVA

La Riviera Francesa

Essències de la Provença

Patrimoni i Espais Naturals

Niça

Cap Ferrat

Cannes

Menton

La Valette du Var

Hyeres la Palmiere

Ventimiglia

Mònaco

Grasse

Antibes

L’anomenada Costa Blava comprèn el litoral que va des de Marsella fins a la frontera francesa amb Itàlia. Està esquitxada de pobles i ciutats que combinen el glamour dels iats, els cotxes de luxe i les botigues d’alta costura amb paratges amagats on la naturalesa encara n’és la protagonista, tot presenciat per les fines aigües del Mediterrani. Els grans parcs i jardins són els veritables colors de la Provença, sense oblidar la calidesa de la seva gent i una refinada gastronomia. Miquel Miró

CEO Kulturalia

BARCELONA – NIÇA – CAP FERRAT – CANNES

Presentació a l’Aeroport de Barcelona. Facturació dels equipatges i volem cap a Niça. Arribada i dinar en un restaurant local. A la tarda, ens desplaçarem al Cap Ferrat, un magnífc paratge natural sobre la Costa Blava, on s’albira la petita localitat de Saint Jean de Cap Ferrat. Tot seguit visitarem la Villa Ephrussi de Rothschild, erigida a inicis del segle XX sota l’impuls del mecenatge de Beatriu Ephrussi de Rothschild. Aquesta magnífica casa senyorívola ofereix al visitant un exemple clar de l’arquitectura palacial italiana, en un entorn privilegiat sobre la Costa Blava i amb una interessant col·lecció d’art, però que deu el seu prestigi als fabulosos jardins de l’exterior, amb una impactant exposició de roses, un jardí exòtic, un jardí provençal, un jardí japonés, un jardí lapidari, un jardí florentí, un francés i un espanyol, sense oblidar el jardí de porcellanes. Acabada aquesta interessant visita, sortida cap al nostre hotel de Cannes. Allotjament.

CANNES I ELS JARDINS DE MENTON

Esmorzar. Aquest matí sortirem cap al nord per a visitar la bucòlica localitat de Menton, situada pràcticament a la frontera francoitaliana al bell mig de la Badia del Garavan. Visitarem el Jardí de Clos du Peyronnet, pertanyent a la mateixa família anglesa Waterfield des del 1915, amb la voluntat d’extreure les millors essències tropicals en un marc meridional, ofereix una col·lecció de 600 varietats o espècies de plantes d’origen subtropical i mediterrani, destacant molt especialment les plantes bulboses de l’Àfrica meridional. Tot seguit visitarem el Jardí de Fontana Rosa, més conegut com el Jardí des Romanciers, propietat adquirida el 1922 pel famós polític i escriptor espanyol Vicente Blasco Ibañez. Descobrirem la seva arquitectura, amb ceràmiques historiades, pèrgoles i petits estanys i un patrimoni floral integrat per ficus, palmeres i altres plantes d’origen exòtic formant un magnífic binomi amb l’entorn. Al migdia, dinar en un restaurant local. A la tarda, visitarem el Jardí de la Serra de la Madone, antic edifici del Consell General de la Fundació dels Alps Marítims i Electricitat de França que fou comprat l’any 1999 pel Conservatori del Litoral, amb el recolzament de la ciutat de Menton, per a construïr-hi el palau de la Serra de la Madone amb els seus jardins i el seu procés de restauració els quals han esdevingut un reconegut centre internacional pels amants de les plantes exòtiques aclimatades. Acabada la visita, tornada a l’hotel. Allotjament.

CANNES, ELS JARDINS DE LA VALETTE DU VAR I HYERES LE PALMIER

Esmorzar. Aquest matí sortirem cap al sud de la Costa Blava fins arribar a prop del port històric de Toulon, on en una petita vila, la Valette du Var, protegida del mar pel Mont Coudon, emergeix esplendorosament el Jardí del Domaine d’Orvès, catalogat com un dels més interessants jardins de França, propietat adquirida el 1925 pel pintor intimista Pierre Deval. El jardí, alimentat per nombroses fonts, emana diverses espècies botàniques de gran valor natural, mencionant especialment les oliveres, xipresos, pins, figueres, llorers, plantes vivàcies, flors de temporada, etc. Tot seguit, ens desplaçarem a la propera localitat de Hyères, on visitarem el Jardí Plantier de Costebelle, finca construïda el 1857 pels Barons de Prailly, recordant l’estil arquitectònic de les residències renaixentistes de Palladio. Recorrerem el seu jardí, coronat per les palmeres de Hyères (datilera de Canàries), els cocoters de Xile, les datileres asiàtiques del Mekong, la Iuca Elefant de Guatemala, el madrony mediterrani, el cedre del Líban, i pel que fa a les plantes hi trobem el gessamí, la frísia blanca de Sudàfrica i les mimoses, entre d’altres. Dinar en un restaurant local. A la tarda, visitarem la Villa Noailles del Parc Saint Bernard, propietat construïda el 1923 per l’arquitecte funicionalista Robert Mallet Stevens i sota el mecenatge del Bescomte Charles de Noailles, que brinda al visitant una magnífica residència avantguardista i un jardí singular. Pel que fa al Parc Saint Bernard, a l’interior hi trobem un jardí cubista amb figures geomètriques, amb diferents terrasses que abarquen nombroses espècies i varietats de plantes exòtiques, en un entorn típicament mediterrani. Breu temps lliure i retorn a l’hotel. Allotjament.

CANNES, ELS JARDINS DE VENTIMIGLIA (ITÀLIA) I MÒNACO

Esmorzar i sortida de bon matí cap a l’est fins arribar a la localitat italiana de Ventimiglia, a pocs quilòmetres de la frontera francesa, on tindrà lloc la visita del Jardí Botànic Hanbury, que s’extén a través del turó de La Mortola. La història d’aquests jardins és inseparable de la del seu fundador, Thomas Hanbury, que fou capaç de transformar un important promontori de 18 hectàries dedicat al cultiu d’oliveres i vinyes en un jardí botànic de reconeguda fama mundial que alberga 5800 espècies ornamentals, medicinals i fruiteres, entre les quals s’hi poden trobar un gran nombre de plantes exòtiques. La contribució de botànics, agrònoms i paisatgistes, la majoria dels quals eren estrangers, comportà la creació d’aquest magnífic conjunt, tant en el seu aspecte botànic com paisatgístic, creant una perfecta harmonia entre els edificis, estructures de jardí i les terrasses de cultiu. Cal destacar especialment el ric bosc d’eucaliptus d’Austràlia, la zona de les acàcies, la de bambú, les col·leccions de “suculentes”, el jardí de fragàncies, els petits jardins a la italiana amb roses i peònies, amb diversos cítrics antics, l’exòtic hort i diverses pèrgoles, entre d’altres. Acabada la visita, ens desplaçarem al Principat de Mònaco, on tindrà lloc el dinar a un restaurant local. A la tarda, aquest petit regnat de la familia Grimaldi ens convidarà a conèixer el seu fantasiós Jardí Exòtic, inaugurat el 1933 i acondicionat encertadament al voltant del penyassegat, que constitueix un dels millors exemples de l’exuberància, de l’insòlit i de la naturalesa concentrat en un espai reduït, on s’hi exposen milers d’espècies florals d’arreu del món, anomenades “suculentes”, on predominen els cactus i les seves varietats. També hi trobem plantes originàries de diferents zones seques del món, com el sud d’Estats Units, Mèxic i Àfrica, i la seva floració cronològica segons les estacions ens permet observar Aloes, cràssules, cactus, etc. Breu temps lliure i retorn a l’hotel. Allotjament.

CANNES, ELS JARDINS DE GRASSE I ANTIBES

Esmorzar. Aquest matí sortirem cap a la localitat provençal de Grasse, coneguda també com la ciutat dels perfums mercè a les nombroses fàbriques i botigues dedicades al comerç de perfums i fragàncies, tot en un magnífic entorn de camps de lavanda. Aquesta localitat ofereix un interessant llegat històric, coronat per la seva ciutadella medieval i la Catedral de Notre Dame du Puy del segle XilI. Tot seguit visitarem els Jardins de la Bouscarella, una antiga granja del segle XVIII situada a les afores de la ciutat, que, des del final de la Primera Guerra Mundial, mica en mica es va anar convertint en un jardí refinat però preservant els vestigis del passat. El pla arquitectònic del jardí creix sobre una base de 15 “restanques” de pedra seca de 14 metres d’alçada, com si d’una fortalesa es tractés. Aquí el visitant pot passejar per una distribució de la vegetació sorprenent i molt ben estudiada, tot començant pel bosc, amb la majestuositat d’alguns arbres centenaris, les taules de cultiu, l’hort, la xacra i el gra trillat per a continuar amb arbustos de roses, abutilons o l’herba pels conills, i acabar amb Rhus Coriària o la Granada, entre d’altres. Ens sorprendrà que algunes plantes molineres harmonitzen i creen punts de llum i colors que canvien constantment. A continuació, visitarem el Jardí Villa Fort France, propietat adquirida el 1930 per l’escriptora britànica Lady Fortescue i el seu marit, amb un entorn de plantes aromàtiques i oliveres. Avui el jardí, sota la gestió del matrimoni Courcel, representa una gran varietat botànica, amb més de 1000 espècies, entre les quals hi ressalta una magnífica exposició de plantes, amb les mimoses i les fanerògames (garrya el·líptica), on també apareixen els arbustos amb peoniacees, els Prunus Ukon en color blanc i els Prunus Serrulata rosats i els Tamaris, que donen una fabulosa policromia al jardí. Al migdia dinar en un restaurant local. A la tarda, ens desplaçarem a la localitat d’Antibes per a visitar el Jardí Thuret, amb una extensió de 3,5 hectàries, creat el 1857 per Gustave Thuret, cèlebre científic botànic conegut pels seus estudis en la reproducció de les algues. El jardí integra actualment 2500 arbres i arbustos, representant 1600 espècies de països i climes mediterranis o càlids, incloent Sudàfrica, Austràlia, Califòrnia, Xile i Mèxic, afegint espècies d’Orient. Entre les col·leccions hi destaquen les coníferes (amb magnífics xipresos), les Cicadàcies, palmeres, acàcies australianes, roures mediterranis, eucaliptus, etc. Retorn a l’hotel. Allotjament.

CANNES – NIÇA – BARCELONA

Esmorzar. Aquest matí gaudirem de temps lliure per a conèixer la ciutat de Niça, capital de la Costa Blava i una de les ciutats més dinàmiques del litoral francès. Dinar de comiat i trasllat a l’Aeroport de Niça. Facturació dels equipatges i volem novament cap a Barcelona. Arribada a l’Aeroport del Prat i final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit de la seva estada a la Costa Blava i la Provença.

Por favor, prueba que eres humano seleccionando el avión.