LA RUTA DE GASTON FEBUS

Ruta Inèdita pels Pirineus Centrals

Patrimoni i Llegendes del Bearn, La Bigorra i Cominges

Ruta creada per Jaume Cluet, Diplomat en Turisme Cultural

 

Jaca

San Juan de la Peña

Oloron

Pau

Morlanne

Orthez

Escaladieu

Mauvezin

Bagneres

Saint Gaudens

Vall d'Aran

Aquest és un viatge cap als Pirineus Centrals que fan de zona de frontera entre Aragó i França i que abarquen extensos espais que van des de l’antiga i mil·lenària Jacetania amb el seu misteriós mite del Sant Graal entorn al magnífic paratge natural de San Juan de la Peña, l’històric vescomtat del Bearn, així com la Bigorra, Cominges i el País de Salat fins arribar a l’antiga Arieja. Aquestes contrades tenen des d’antuvi una antiga i clara unitat històrica, reflectida en les variants de la parla de la fabla aragonesa, el gascó i el tolosà. En plena època medieval mantingueren un estret lligam ja fos per les diveres rutes xacobees que els travessen com per la transhumància dels diversos ramats. Fou l’històric i llegendari noble “Gaston Febus” qui en el segle XIV reuní a la vessant occitana sota el seu poder aquests extensos territoris, de tal manera que fou considerat l’autèntic “Príncep dels Pirineus” al destacar en els camps de la Política, les Lletres i la Ciència. Les seves petjades encara les trobem als imponents castells, antigues baronies, abadies i catedrals, així com als infinits espais naturals que podrem recórrer al llarg d’aquest singular circuït.

Jaume Cluet

Director de Kulturalia

BARCELONA – JACA

Sortida amb autocar des de Barcelona direcció a Lleida i Osca. Travessarem el Pre-Pirineu aragonès fins arribar a Jaca, on durem a terme el servei de dinar al migdia. A la tarda visita de la ciutat de Jaca situada davant de la remarcable Peña Oroel, que ofereix al visitant un extens i variat patrimoni artístic-monumental on hi sobressurten la Ciutadella, Casa Consistorial, Torre del Rellotge, antic Monestir de les Benedictines i molt especialment la Catedral, edificada pel rei Ramiro I i considerada molt particularment com prototip i capdavantera de l’art romànic peninsular dins de la ruta del Camí de Sant Jaume. Acabada la visita, trasllat a l’hotel, sopar i allotjament.

JACA – SAN JUAN DE LA PEÑA – OLORON – PAU

Esmorzar a l’hotel. Al matí, sortida cap al conjunt monumental del Monestir de San Juan de la Peña (Nuevo y Viejo). Arribada al penyassegat que aixopluga l’antic cenobi de San Juan de la Peña. L’origen d’aquest enigmàtic monestir està envoltat de nombroses i fantàstiques llegendes del Sant Graal. La planta baixa de l’antic cenobi és parcialment subterrània i fou construïda en temps del rei Sancho Garcés; la planta superior, d’època posterior, alberga el Panteó dels reis de Navarra i Aragó i finalment s’accedeix al claustre romànic del segle XII abrigat sota el conglomerat rocós que consta d’una gal·leria amb capitells decorats amb símbols i escenes bíbliques. Acabada aquesta visita, breu parada a Santa Cruz de la Seros per admirar l’església parroquial de Santa Maria, antic monestir de benedictines situat vora l’esglesiola de San Caprasio, del segle XI i d’estil romànic-llombard. Al migdia farem el servei de dinar. A la tarda, continuarem el trajecte fins a penetrar la comarca del Bearn. Durem a terme una parada per a conèixer la localitat d’Oloron, consignada ja en ple segle III d.C. amb l’antic nom d’Il·luro, emplaçament estratègic situat a les confluències dels rius pirinencs del Gave d’Oloron i el Gave d’Aspe. La ciutat es divideix clarament en dues parts, la més antiga anomenada el Barri de la Santa Creu. L’altre barri de la ciutat gira al voltant de la magnífica església de Sainte Marie, antiga catedral romànica del segle XIII i punt neuràlgic de la ruta xacobea cap a Navarra. Hi destaca el sumptuós portal de marbre del segle XII de clara influència bizantina, una de les joies del romànic pirinenc, així com la seva notable torre-campanar. Acabada la visita, continuació de l’itinerari fins arribar a la ciutat de Pau. Sopar i allotjament a l’hotel.

PAU I EL SEU PATRIMONI D’ART, EL CASTELL DE MORLAN I ORTHEZ

Esmorzar a l’hotel. Al matí durem a terme una extensa visita guiada de la ciutat de Pau. Coneixerem els indrets més importants i destacats d’aquesta activa i moderna ciutat occitana on destaquen els magnífics jardins del Parc de Beaumont i el seu prestigiós antic Palau, avui reconvertit en Centre de Congressos, punt des del qual recorrerem el famós Boulevard dels Pirineus que en dies clars ofereix l’impactant panorama de les carenes del Midi d’Ossau, del Pic del Midi de la Bigorre i de l’Anie, tot continuant per l’església de Saint Jacques dedicada a la ruta xacobea i al patró santiagués, i arribant a la moderna Place Clemenceau, autèntic punt de trobada i centre neuràlgic de la ciutat. També cal destacar la notable església de Saint Martin amb el seu imponent campanar de 70 metres d’alçada, així com l’antic edifici del Parlament de Navarra, territori del qual el Bearn en va arribar a formar part, i l’antic Castell de Pau, patrimoni reedificat en el transcurs del segles per l’esmentat Gaston de Febus, per Enric IV, rei de França i Navarra, així com per l’emperador Napoleó III i la seva esposa Eugenia de Montijo, on hi destaquen les seves luxoses estances. Al migdia servei de dinar a un acreditat establiment. A la tarda, visita de la vila d’Orthez, antiga capital del Bearn, dividida en tres seccions juxtaposades i anomenades el Burg Moncade, al voltant de la fortalesa i torre bastió, construïda pels seus antecessors catalans de la família dels Montcada (on va néixer i va residir el príncep Gaston de Febus); el Burg Nou, emmarcat per l’església de Saint-Pierre i la Maison Jeanne d’Albreti; i finalment el Burg Vell, on hi destaca el notable Pont medieval del segle XIII sobre el riu Gave de Pau. Acabada la visita, continuació de la ruta fins arribar al petit poble de Morlanne on durem a terme la visita al seu Castell, autèntic bastió de defensa medieval que fou bastit en època de Gaston Febus i transformat en el transcurs dels segles en un palau-residència gràcies al mecenatge de la familia Ritter, sense oblidar-nos d’altres edificis com l’antiga Torre de Pintat i l’església parroquial de Saint-Laurent. Acabada la visita, tornada a Pau. Sopar i allotjament a l’hotel.

PAU, ABADIA D’ESCALADIEU, CASTELL DE MAUVEZIN I BAGNERES

Esmorzar a l’hotel. Sortida cap a les terres de La Bigorra, per anar a fer una visita al magnífic Castell de Mauvezin, autèntica atalaia defensiva, des d’on podrem gaudir, si el dia acompanya, d’una excepcional vista panoràmica dels alts cims de la serralada central pirinenca. Aquest castell fou antigament un punt vital estratègic entre el vescomtat de Bearn i el comtat de Foix. Actualment és la seu cultural de l’Escola “calandreta” occitana Gaston de Febus en record del príncep pirinenc des d’on es fomenta la recuperació de la llengua, la història i les tradicions occitanes. Posterior trasllat a la veïna Abadia d’Escaladieu. Fundada l’any 1242 per l’orde cistercenc, dins d’un estil de transició romànic-gòtic amb posteriors afegits dels segles XVI-XVII, fou un gran centre espiritual, a l’estar situada dins de la branca sacra de la via del Piemont pirinenc i inserida a la gran ruta xacobea. Actualment està gestionada pel Consell General dels Alts Pirineus (França) com a gran centre cultural. Al migdia, dinar a un acreditat restaurant de les rodalies. A la tarda, sortirem cap a la localitat de Bagneres de Bigorra, ciutat que destaca per ser un important centre de balnearis i de repòs, que ofereix al visitant un important patrimoni natural reflectit als seus contorns pirinencs amb balmes i acollidors jardins, així com un notable centre comercial de gran activitat quotidiana. Acabades les visites, tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.

PAU – SAINT GAUDENS – VALL D’ARAN – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel i sortida cap a Catalunya, tot endinsant-nos en les terres de Comenges fins arribar a l’activa i comercial ciutat de Saint Gaudens, capital de l’antic territori del Nebouzan, que ofereix al visitant la seva excepcional Col·legiata de Saint Pierre, d’estil romànic, amb un interessant claustre i ornamentats capitells, així com la interessant tapisseria eclesiàstica del segle XVIII. Posterior continuació de la ruta travessant la frontera fins arribar a la Vall d’Aran, on tindrà lloc el dinar de comiat a un acreditat restaurant d’aquesta acollidora vall. Tot seguit, continuació del trajecte fins a Barcelona. Final del viatge i dels nostres serveis, tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta pirinenca.

Por favor, prueba que eres humano seleccionando el camión.