LA RUTA DE MARTÍ LUTER I LA REFORMA ALEMANYA MEDIEVAL

Escenaris del Protestantisme

Patrimoni de la Humanitat

Dresden

Leipzig

Eisleben

Halle

Wittenberg

Torgau

Erfurt

Eisenach

Mainz

Mannheim

Heidelberg

Worms

Spira

Frankfurt

Al voltant del segle XVI, Europa veu néixer La Reforma, un moviment social i espiritual sense precedents. Martí Luter impulsa el Protestantisme al bell cor del Sacre Imperi Romà-Germànic, conferint noves idees a la vida religiosa. Aquest viatge ens convida a descobrir els escenaris més importants d’Alemanya, on el Patrimoni és protagonista d’un magnífic llegat històric, sense oblidar els fabulosos i pintorescos paisatges del món germànic, entre les Valls de l’Elba i el Rhin.

Jaume Cluet

Director de Kulturalia

BARCELONA – DRESDEN

Presentació a l’Aeroport de Barcelona. Facturació dels equipatges i volem cap a Dresden. Arribada i trasllat al centre de la ciutat per a dinar. Tot seguit durem a terme una interessant visita guiada d’aquesta localitat, capital del land de Saxònia, surcada per les aigües del riu Elba, on la seva vall ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat. Aquesta ciutat fou durament castigada durant els bombardeigs de la II Guerra Mundial i posteriorment reconstruïda. És coneguda com la ciutat de l’art i la història i sovint anomenada “la Florència del nord”. Visitarem tot el seu conjunt monumental, presidit per l’estil barroc que corona i ennobleix gran part de l’arquitectura religiosa, ressaltant el Zwinger, amb els seus reputats pavellons del Carrilló, i la Muralla, així com l’Òpera, la Frauenkirche, la Catedral Catòlica i nombroses places i avingudes esquitxades de palauets i cases senyorívoles. Sopar i allotjament a l’hotel.

DRESDEN – LEIPZIG

Esmorzar. Aquest matí visitarem la famosa Bòveda Verda de Dresden, fundada pel Príncep Elector August el 1560, considerat com el museu de tresors més important del país, col·leccionats pels prínceps electors i reis saxons al Palau Residencial, on hi ressalta la Cambra del Tresor dels Prínceps Electors amb una fastuosa col·lecció d’obres d’art distribuïdes en set cambres reials, amb articles d’orfebreria i joieria de gran valor artístic, així com objectes en àmbar, ivori i pedres precioses. Acabades les visites, sortida cap a Leipzig. Dinar a un restaurant local. A la tarda, visitarem Leipzig, ciutat saxona de llarga tradició universitària, cruïlla de camins històrics i seu d’una de les més importants places firals a l’època medieval. Cal destacar la seva universitat, la qual fou reputada a nivell europeu. Coneixerem el barri antic, on ressalta el seu vistós ajuntament en estil renaixentista, la Borsa i la meravellosa església de Sant Tomàs on el mestre Johann Sebastian Bach fou el director del Cor entre el 1723 i 1750, l’església de Sant Nicolau, l’Òpera i el Cafè Zum Arabischen Coffe, una de les cafeteries més antigues d’Europa sovintejada per personalitats de la cultura i de l’art com Bach, Goethe, Schumann i Wagner, entre d’altres. Sopar i allotjament a l’hotel.

LEIPZIG, EISLEBEN I HALLE

Emorzar. Aquest matí sortirem cap a l’oest de Saxònia fins arribar a la localitat d’Eisleben. És aquí on comença el contingut temàtic del nostre viatge. Eisleben va donar a llum el fundador de la Reforma i del Luteranisme, Martí Luter (1483 – 1546), qui va néixer en una caseta del carrer Lange Gasse i posteriorment fou batejat a l’església de Sant Pere i Sant Pau. Visitarem el bonic patrimoni de la ciutat, de clara fesonomia medieval, la casa nadiua de Martí Luter, restaurada el 2006, i l’església del Mercat de Sant Andreas amb el púlpit original de Luter. Tota la localitat es troba tematitzada amb la imatge d’aquest singular personatge històric. Al migdia, dinar a un restaurant local. A la tarda visitarem la localitat de Halle, una altra interessant ciutat universitària, amb un centre històric molt animat coronat per la Plaça del Mercat, on s’albira el bust de Frederick Handel, famós compositor i fill cèlebre de la ciutat, la Plaça de la Universitat i l’Església de Marienkirche, on es troba la màscara mortuòria de Martí Luter. Acabades les visites, tornada a l’hotel. Sopar i allotjament.

LEIPZIG, VISITEM WITTENBERG I TORGAU

Esmorzar. Aquest matí sortirem cap al nord de Saxònia per a conèixer la ciutat de Wittenberg, situada a la vora del riu Elba, que deu la seva reputació a la seva connexió amb la biografia de Martí Luter i l’inici de la Reforma Protestant. Durant el segle XVI aquesta localitat fou residència del Príncep Elector de Saxònia Frederic el Savi i, a partir del 1511, Martí Luter s’establí en el Convent de Sant Agustí i cursà estudis universitaris. El casc antic és un museu a l’aire lliure, on hi destaca la “Schlosskirche”, l’Església de Tots Sants dins del Palau dels Electors de Wittenberg (actualment en procés de restauració. Visita exterior), en llur porta el Reformador va publicar les 95 tesis del Protestantisme el 1517 i on són enterrats ell i altres reformadors. També visitarem l’església de Santa Maria, on Luter predicava sovint. Tota la localitat presenta nombroses escultures de Luter i Melanchton, així com diverses memòries d’aquests personatges, fet pel qual el 1996 la UNESCO va declarar la ciutat com a Patrimoni de la Humanitat. A continuació, coneixerem la Casa de Martí Luter, que originalment fou un monestir agustí (any 1504) i que més tard es convertí en la llar d’aquest reformador. Avui dia constitueix el museu més gran del món sobre la Reforma i està a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. La seva exposició permanent ofereix una trobada amb l’època de la Reforma a través d’aproximadament 1.000 peces originals que no només expliquen la vida i obra del reformador Luter sinó també la seva vida familiar i la seva influència a la història. Els objectes exposats inclouen, per exemple, manuscrits, cartes, llibres impresos, mobles, monedes i medalles, entre d’altres. Al migdia, dinar a un restaurant local. A la tarda, ens desplaçarem a la petita localitat de Torgau, nascuda a la vora del riu Elba i connectada amb la biografia de Luter gràcies a la gran quantitat de monuments erigits en la seva memòria. Tot voltant pel seu casc històric, trobarem la seva altiva fortalesa medieval (Palau Hartenfels), erigida durant el segle XVI amb una bonica capella consagrada per Martí Luter, la Torre Hausmann, el Palau Lapidarium, la Plaça del Mercat, l’antic ajuntament i altres racons singulars. Retorn a l’hotel. Sopar i allotjament.

LEIPZIG – ERFURT – EISENACH

Esmorzar. Aquest matí deixarem Leipzig i sortirem cap a la regió de Turíngia fins arribar a la cèlebre ciutat d’Erfurt, la seva capital. En aquesta ciutat, de llarga tradició universitària i religiosa, Marti Luter esdevingué monjo en un dels seus monestirs agustinians. Aquesta ciutat també ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat, on sobressurt el seu vistós conjunt monumental, amb 25 esglésies parroquials, 15 monestirs i 10 capelles. D’aquests monuments cal destacar especialment la Catedral de Santa Maria i l’Església de Sant Sever, obres mestres del gòtic alemany. La seva arquitectura civil és alhora espectacular, amb nombroses edificacions renaixentistes i barroques, la ciutadella medieval de Petersberg, els romàntics ponts sobre el riu Gera, l’antiga Sinagoga, etc. Dinar a un restaurant local. A la tarda, sortida cap a la bonica localitat d’Eisenach, pertanyent a la regió de Turíngia, antic Ducat de Saxònia, lloc on Martí Luter va traduir l’Antic Testament a l’alemany i que fou la ciutat nadiua del gran compositor Johann Sebastian Bach el 1685. Descobrirem el seu bonic patrimoni, coronat pel magnífic Castell de Wartburg, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i una de les millor conservades fortaleses medievals d’Alemanya, fundat durant el segle XI i ampliat en diferents etapes de la història. Visitarem la Plaça del Mercat, que integra diferents edificis barrocs com l’Ajuntament i el Palau del Museu de Turíngia, i la preciosa església romànica de Sant Nicolau, entre d’altres. Acabades les visites, breu temps lliure i trasllat a l’hotel. Sopar i allotjament.

EISENACH – MAINZ – MANNHEIM

Emorzar. Aquest matí, sortida cap a la capital de la Renània Palatina, Mainz (Maguncia). Arribada i dinar a un restaurant local. A la tarda visitarem aquesta fabulosa ciutat, surcada per les aigües del Rhin i del Main, el pes històric de la qual es deu al fet de ser una de les més antigues ciutats d’Alemanya, amb restes d’època romana i que aconseguí un gran esplendor en plena època medieval i imperial. A destacar-hi l’esplendorosa Catedral de Sant Martí, una enorme i imponent basílica romànica de gres vermell, fundada durant el segle X sota l’impuls del Bisbe Willigis, amb un magnífic claustre al seu interior i uns vitralls impactants. A l’ombra d’aquesta catedral descobrirem nombrosos carrers i places ben animats, amb típiques casetes amb entramats de fusta. Tot passejant pel centre, veurem el notable edifici de l’Òpera, la Marktplatz o Plaça del Mercat, així com l’antic Hospital de Pelegrins de l’Esperit Sant, sense oblidar-nos del palauet renaixentista “Zum Römischer Kaiser” que actualment acull l’important Museu Guttemberg que ofereix una visió històrica del naixement de la impremta. Sortida cap a Mannheim. Sopar i allotjament a l´hotel.

MANNHEIM, VISITEM HEIDELBERG

Emorzar. Aquest matí visitarem la bonica ciutat de Heidelberg, situada a la llera del riu Neckar i a prop dels famosos boscos d’Odenwald, considerada un dels bressols més importants del Romanticisme alemany. És famosa pels seus encisadors monuments com El Pont Antic (Alte Brücke), l’església de l’Esperit Sant (Heiliggeistkirche), la curiosa mansió renaixentista de la “Haus zum Ritter”, amb una entranyable figura del cavaller Sant Jordi, i el seu espectacular Castell Antic que s’aixeca imponent amb una extraordinària vista panoràmica de tota la ciutat i que compta alhora amb la Universitat alemanya més antiga, on Martí Luter va predicar les seves idees reformadores. Tot passejant pel barri vell descobrirem les boniques Places del Mercat, del Gra (Kornmarkt) i la Karlsplatz, amb nombroses i elegants fonts esculpides pels millors artistes locals i internacionals. Al migdia, dinar a un acreditat restaurant. A la tarda, durem a terme un relaxant i atractiu creuer fluvial sobre les aigües del Neckar per a conèixer el patrimoni i el paisatge d’aquesta fabulosa ciutat. Retorn al nostre hotel. Sopar i allotjament.

MANNHEIM, VISITEM WORMS I SPIRA

Esmorzar. Avui sortirem cap al nord de Mannheim per a visitar la ciutat de Spira, també fundada pels romans en l’antiguitat, que fou alhora ciutat imperial juntament amb Worms i Magúncia. Visitarem la seva fastuosa Catedral, declarada Patrimoni de la Humanitat des del 1981, on resposen les restes de vuit emperadors del Sacre Imperi Romano Germànic, erigida a partir del segle XI i una de les més grans del món en estil romànic. Descobrirem les principals atraccions de la ciutat, amb el seu port fluvial, la Porta Vella (Altportel) del segle XIII, el barri jueu amb un pati del segle XII i nombrosos edificis històrics. Acabada la visita, sortida cap a la propera localitat de Worms, on tindrà lloc el dinar en un acreditat restaurant. A la tarda, visitarem aquesta ciutat, banyada pel riu Rhin i d’origen celta, de llarga tradició vinícola i connectada amb la llegenda dels Nibelungs. El seu magnífic patrimoni artístic està coronat per la Catedral romànica de Sant Pere, construïda durant els segles XII i XIII i amb una austera cripta on reposen les restes de cinc generacions de reis germànics. També hi destaquen la Torre de l’Aigua, el Pont dels Nibelungs, l’església de Sant Martí, les animades Torturmplatz i la Karolingerstrasse, el gran monument Lutherdenkmal o el gran cementiri jueu a les afores de la ciutat. L’episodi més important el trobem en la celebració de la Dieta de Worms el 1521, on els Prínceps Electors juntament amb l’Emperador Carles V van convocar a Martí Luter amb l’objectiu de que es retractés de les seves idees reformadores i ell, en negar-s’hi, fou condemnat. Retorn al nostre hotel. Sopar i allotjament.

MANNHEIM – FRANKFURT – BARCELONA

Esmorzar. Aquest matí sortirem cap a Frankfurt per a conèixer la capital financera del país. Aquesta gran metròpoli és el centre de la regió del Rin-Main essent una de les ciutats mes dinàmiques d’Alemanya on destaca la famosa església de Paulskirche i el seu barri antic, conegut amb el nom de Römerberg, totalment restaurat, així com el Sachsenhausen, el barri més tipic i visitat. Dinar de comiat i posterior trasllat a l’Aeroport de Frankfurt. Facturació dels equipatges i volem de retorn a Barcelona. Arribada a l’Aeroport del Prat. Final del viatge i dels nostres serveis tot desitjant que hagin gaudit d’aquesta ruta històrica per Alemanya.

Por favor, prueba que eres humano seleccionando el bandera.