XIPRE, l’illa d’Afrodita

Essències i Tradicions de la Mediterrània Oriental

Petjades de Cultures Ancestrals

Làrnaca

Paphos

Limassol

Kourion

Kolossi

Omodos

Nicòsia

Assinou

Kalopanayiotis

Kakopetria

Galata

Engomi

Kyrenia

Cruïlla de la navegació antiga, deien els antics que els seus primers pobladors foren els déus, doncs fou allà on va decidir instal·lar-se la parella divina formada per la deessa Venus (la que brolla d’enmig del mar) i el seu marit, Hefest, el déu de la farga. En tractar-se d’una illa freqüentada per egipcis, minoics i micènics, fenicis, grecs i tota mena de pobles orientals, podem considerar Xipre com un dels primers bressols de la civilització europea. Després, en èpoques més recents, l’illa va adquirir relleu històric en associar la seva història a la dels croats de Terra Santa, convertint-se en la seu de l’exiliat Casal dels Lusignan, antics reis de Jerusalem, i dels priorats de Templaris i Hospitalaris.

Miquel Miró

CEO Kulturalia

BARCELONA – LÀRNACA

Presentació a l’Aeroport de Barcelona. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a l’illa de Xipre (via una ciutat europea). Arribada a l’Aeroport de Làrnaca, assistència per part del nostre corresponsal i trasllat a l’hotel. Allotjament.

LÀRNACA – KIROKITIA – LÀRNACA  

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí ens quedarem a Làrnaca, on podrem visitar l’excel·lent Museu arqueològic i les ruïnes de l’antiga ciutat de Kition, on queden restes d’una zona de temples (l’àrea II o Kathari, del s. XIII aC) i d’una muralla; i l’àrea de Bamboula, amb els temples d’Astaré i de Melqart (s. IX aC). També coneixerem l’església d’Angelokistos, que conserva bonics mosaics del segle VI, i l’església de Sant Llàtzer, on hi ha la Tomba del Sant que va viure i resucitar a Làrnaca. Al migdia, dinar a un restaurant local. A la tarda, sortida per a visitar el poblat neolític de Kirokitia, inclòs a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, que data del VII mil·lenni aC. Acabades les visites, tornada a l’hotel i allotjament.

LÀRNACA – PAPHOS – HAGIOS NEOFYTOS – LÀRNACA  

Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí cap a l’extrem més occidental de l’illa per a visitar el jaciment arqueològic de Paphos, la capital illenca a l’època romana i, per sobre de tot, el principal centre de culte a la deessa Afrodita a l’antiguitat. Són moltes les belleses que conté aquell indret, entre les quals, l’anomenada Roca d’Afrodita (en una bella platja que la tradició veu com el lloc en què la deessa va néixer), les restes del famós santuari de la deessa, avui dia, la fortalesa bizantina de Saranda Colones (o “de les Quaranta Columnes”), les anomenades “tombes dels reis” (segurament, la necròpolis de la ciutat del s. III aC) i els mosaics de les cases romanes (principalment, la Casa de Teseu i la Casa de Dionís). Per acabar, visitarem l’església de Chryssopolitissa (s. XIII), erigida sobre les restes de la basílica paleocristiana de Paphos, on, segons la tradició, Sant Pau fou flagel·lat i va aconseguir la conversió del governador romà. Al migdia, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, tindrà lloc la visita del monestir d’Hagios Neofytos (s. XII), en honor d’un dels eremites més reconeguts de l’illa, decorat amb pintures d’inspiració franco-bizantines, on també visitarem el seu eremitori, decorat, segons es creu, amb pintures fetes pel propi sant. En acabat, tornada a l’hotel i allotjament.

LÀRNACA – LIMASSOL – KOURION – KOLOSSI – OMODOS – LÀRNACA  

Esmorzar a l’hotel. Al matí ens desplaçarem fins a Limassol, centre turístic de la costa del Sol de Xipre, on hi ha el castell del rei Ricard Cor de Lleó i el santuari d’Apol·lo Hylates, situat entre les restes de la veïna ciutat d’Amathus, un altre antiquíssim centre de culte en honor de la deessa Afrodita. Tot seguit, visitarem el jaciment arqueològic Kourion, que conserva les restes d’aquesta antiga ciutat micènica, poblada des del 1200 aC, com ara el teatre grecorromà, el fòrum, el nimfeu, la Casa d’Aquil·les, la Casa dels Gladiadors i la Vil·la d’Eustolios. En acabat, sortida cap a Kolossi, una impressionant fortalesa del s. XIII que es constituí en la seu d’un dels priorats de l’ordre dels Cavallers de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem (més coneguts com “Hospitalaris” o com a “Cavallers de Malta”). Al migdia, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, continuació vers la regió de Troodos, massís muntanyós al centre de l’illa que és un veritable museu d’art a l’aire lliure (inclòs dins la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO). Allà es van refugiar els fidels bizantins que no volien sotmetre’s a la política procatòlica del Casal de Lusignan. A Omodos, vil·la que va pertànyer a un altre dels refugiats croats, el príncep de Galilea, hi ha el monestir de la Santa Creu (reconstruït l’any 1817), que conserva unes molt belles icones. Acabades les visites, tornada a l’hotel i allotjament.

LÀRNACA – NICÒSIA – LÀRNACA

Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí cap a Nicòsia per a dedicar el dia a conèixer en profunditat aquesta ciutat, capital de l’illa de Xipre des dels temps medievals, motiu pel qual els monuments més impactants que visitarem (la porta de Famagusta, la catedral de Santa Sofia, l’església de Santa Caterina, l’església de Sant Joan Evangelista i el Bedestan) corresponen a aquesta època i foren construïs pels governants d’aquells temps, principalment, els Cavallers del Temple de Jerusalem (més coneguts com “Templaris”) i els sobirans de la dinastia de Lusignan, els monarques exiliats de Jerusalem, d’aquí que resultin d’una elegant combinació entre l’arquitectura oriental i el gòtic francès. Altres edificis singulars del nostre periple (el tekke de Mevlana, els Grans Banys i la biblioteca de Mahmud) daten de quan els otomans van conquerir l’illa. Al migdia, dinar en un restaurant local. Dedicarem la tarda a visitar el Museu Arqueològic, dipositari d’unes col·leccions arqueològiques d’un gran valor històric que ens il·lustren sobre les diverses civilitzacions antigues que es van desenvolupar a l’illa i, per tant, sobre els orígens mateixos de la civilització occidental. La resta de la tarda la dedicarem a passejar pel barri popular de Laiki Yitonia i, a continuació, tindrem la resta de la tarda lliure per a gaudir de l’ambient de l’illa pel nostre compte. Acabades les visites, tornada a l’hotel i allotjament.

LÀRNACA – ASSINOU – KALOPANAYIOTIS – KAKOPETRIA – GALATA – LÀRNACA  

Esmorzar a l’hotel. Sortida de bon matí per a continuar amb el nostre periple per la regió de Troodos, on encara ens queden una bona colla de visites interessants. Començarem per les dues visites que es consideren les perles de la regió de Troodos per la increïble qualitat de les pintures que les decoren: el monestir de Sant Joan Lambadista, a Kalopanayiotis; i l’església d’Assinou, amb obres d’art d’època bizantina i post-bizantina. Al migdia, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, visitarem Kakopetria, on podrem contemplar els excel·lents frescos bizantins de l’església de sant Nicolàs, i acabarem amb la jornada a Galata, on hi ha el monestir de Panagia Podithou (s. XV), amb el seu interessant repertori pictòric d’estil italo-bizantí, i l’antiga capella a la Mare de Déu (avui dia, església de l’arcàngel Miquel), molt interessant perquè encara conserva la seva teulada de fusta. Acabades les visites, tornada a l’hotel i allotjament.

LÀRNACA – FAMAGUSTA – SALAMINA – ENGOMI – LÀRNACA  

Esmorzar a l’hotel. Al matí, ens desplaçarem vers Famagusta, ciutat fundada en el s. III aC, tot i que va assolir la seva època d’esplendor en temps dels croats, d’aquí les seves extraordinàries muralles medievals i la torre d’Otel·lo (s. XIV), que protegien el port, i la catedral de Sant Nicolàs, un dels millors exemples de l’art gòtic europeu. Altres indrets d’interès que podrem observar mentre passegem pel centre històric de la ciutat són: el palau venecià, l’església de Sant Pere i Sant Pau, les esglésies gòtiques de Sant Jordi dels Llatins i Sant Jordi dels Grecs. A continuació, ens aproparem a les restes del jaciment arqueològic de Salamina, ciutat del s. XI aC, construïda pels pobladors d’Engomi després que la seva ciutat fou destruïda pels Pobles del Mar. A partir del s. VIII aC, es convertí en un dels més florents reialmes xipriotes, tal com revelen les seves restes arqueològiques i, sobretot, les seves tombes reials. De l’època romana hi ha un gimnàs, unes termes, un teatre, unes cisternes i, sobretot, un repertori de luxoses vil·les residencials. Al migdia, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, ens dirigirem vers el nord de l’illa per a visitar una altra de les seus reials de l’illa: Engomi, que al II mil·lenni aC era la capital del regne d’Alàsia, empori comercial esmentat a les fonts dels estats del Pròxim Orient antic, com ara Urartu o Egipte. Continuarem el nostre camí vers el monestir de sant Bernabeu, en honor del primer missioner que va arribar a l’illa (s. I) i que és considerat el fundador de l’Església cristiana de Xipre. El recinte, que data del segle XVIII i es creu que es va construir sobre la tomba d’aquest sant, acull també un Museu arqueològic, que visitarem, amb una important col·lecció de restes dels temps més antics de l’illa. Un cop acabades les visites, tornada a l’hotel i allotjament.

LÀRNACA – KYRENIA – CASTELL DE SANT HILARIÓ – BELLAPAIS – LÀRNACA  

Esmorzar a l’hotel. Al matí, ens arribarem fins a Kyrenia per a visitar el conjunt històric d’epoca dels croats format per l’església bizantina de Sant Jordi i per la fortalesa veneciana. També farem un breu passeig per la zona portuària i el casc antic. Tot seguit, sortirem vers el nord de l’illa per a visitar el castell de sant Hilarió (s. X), un magnífic exemple de construcció militar bizantina, erigit per a protegir aquesta part de l’illa de la pirateria musulmana, que es va convertir en el model imitat per les construccions dels croats a Orient. Al migdia, dinar a un restaurant de la zona. A la tarda, continuarem el nostre periple per l’illa que ens durà també fins a l’abadia de Bellapais (s. XII), d’estil gòtic, on ens passejarem pel claustre, el refectori i l’església abacial. A l’hora indicada, retornarem a Làrnaca. Allotjament a l’hotel.

LÀRNACA – BARCELONA

Esmorzar a l’hotel. Avui gaudirem de temps lliure per a seguir gaudint de Làrnaca o bé per a gaudir de les magnífiques platges xipriotes. A una hora indicada, trasllat a l’Aeroport de Làrnaca. Facturació dels equipatges i sortida amb el vol direcció a Barcelona (via una ciutat europea). Arribada a l’Aeroport del Prat. Final del viatge i dels nostres serveis tot desitjant hagin gaudit de la seva estada a Xipre.

Por favor, prueba que eres humano seleccionando el corazón.